Τριετές, επταετές ή αποδοχή προσφορών στο πενταετές που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ τον Ιανουάριο είναι τα τρία σενάρια που παίζουν για τη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές.
Το πράσινο φως των ευρωπαϊκών αρχών για την αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ, περί τα 3,5 – 4 δις. ευρώ, το οποίο χρυσοπληρώνουμε με επιτόκιο 5%, λύνει τα χέρια στην ελληνική πλευρά η οποία θα εξοικονομήσει περί τα 150 εκατ. ευρώ από την πληρωμή τόκων! Η χρηματοδότηση, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, της αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ θα μπορούσε να γίνει τόσο με τα έσοδα από την δόση του 1 δις. (το καθαρό ποσό της οποίας υπολογίζεται περί τα 700 εκατ. ευρώ λόγω άλλων κοινοτικών υποχρεώσεων της χώρας), όσο και με τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την επικείμενη έκδοση, αλλά και με κάποια χρήματα από το «μαξιλάρι», το οποίο αγγίζει τα… 40 δις. ευρώ!
Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν μέσω του επικεφαλής ου eurogroup κ. Μάριο Σεντένο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου στο τέλος του 2019, παρά το γεγονός ότι ήταν σαφής η δήλωση του οικονομικού οργάνου την περασμένη Παρασκευή στο Βουκουρέστι. Ο λόγος είναι ότι εκκρεμούν μεγαλύτερης σημασίας, κατά τους θεσμούς, μεταρυθμίσεις από μία μείωση του αφορολόγητου και σε μία χώρα που επτά στους δέκα φορολογούμενους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία…
Κατά τα άλλα, οι αγορές ποντάρουν στην ανάκαμψη περαιτέρω της ελληνικής οικονομίας, με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου λήξης 2 Απριλίου 2024 να έχει πλέον υποχωρήσει κάτω του 2,3%, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό, και συγκεκριμένα διαμορφώνεται στο 2,293%. Από την ημέρα της έκδοσής του στα τέλη Ιανουαρίου (στο 3,60%) η απόδοσή του έχει σημειώσει εντυπωσιακή πτώση άνω του 36%, προσφέροντας σημαντικά κέρδη στους επενδυτές που το επέλεξαν.
Σημαντική βελτίωση συνεχίζει να καταγράφει και η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου λήξης 12 Μαρτίου 2029, και διαμορφώνεται στο 3,479% με πτώση 1,8% από τα επίπεδα της Παρασκευής, φτάνοντας έτσι στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιανουαρίου του 2006, δηλαδή, έχοντας και αυτό καταγράψει σημαντική πτώση από την ημέρα της έκδοσής του, ακριβώς ένα μήνα πριν (3,9%), η οποία αγγίζει το 10%.
Τέλος το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς τον τελευταίο μήνα, με την απόδοσή του να έχει υποχωρήσει κατά 29 μονάδες βάσης. Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση διεθνώς καταγράφουν τα 10ετή ομόλογα της Αυστραλίας, του Χονγκ Κονγκ και του Μεξικό όπου η απόδοσή τους έχει υποχωρήσει κατά 16-15 μονάδες βάσης το ίδιο διάστημα.