Τι κι αν η αγορά γράφει απόδοση 42% από την αρχή του χρόνου, σχεδόν οι μισές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υστερούν. Πλην όμως, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μετακύλιση του ενδιαφέροντος από τις τράπεζες, ή από άλλες μετοχές που έχουν τρέξει προς αυτές που έχουν μείνει πίσω. Δηλαδή, τα οικονομικά τους αποτελέσματα δεν αποτελούν τροχοπέδη για περαιτέρω ενίσχυση θέσεων, όπως εξηγούν οι χρηματιστές, αλλά ο χρόνος αντίδρασης και ανταπόκρισης των επενδυτών είναι ο λόγος που μένουν πίσω.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Παπουτσάνης που βρίσκεται σε διαρκή άνοδο η μετοχή από σχεδόν το τέλος της περασμένης δεκαετίας. Η μετοχή σημειώνει απώλειες -1,3% από την αρχή της χρονιάς. Η εταιρεία μέσα στην εβδομάδα που πέρασε έδωσε προσωρινά στοιχεία για τις πωλήσεις της οι οποίες εμφάνισαν στο εξάμηνο μείωση 4%, στα 32,2% από 33,6% κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Άλλη περίπτωση, αποτελεί ο ΟΤΕ. Ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα εντείνεται και επηρεάζει την κερδοφορία, ενώ η Ρουμανία έχει ακόμα θέματα που προσπαθεί να λύσει η διοίκηση.
Η διοίκηση του Μιχάλη Τσαμάζ δείχνει να είναι κοντά στο μέτοχο με συνεχείς και ικανοποιητικές διανομές μερίσματος κάθε χρόνο, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται αγορές ιδίων μετοχών στο πλαίσιο του προγράμματος επιβράβευσης. Η μετοχή πριν από 14 μήνες ήταν πάνω από τα 18 ευρώ και σήμερα είναι κάτω από 15 ευρώ. Η Μότορ Όιλ, αλλά και η HelleniQ Energy μετά την εντυπωσιακή πορεία το 2022 και τα ισχυρά αποτελέσματα που μεταφράστηκαν σε δσυνατά μερίσματα για τους μετόχους (σ.σ. προ ημερών 1,6 ευρώ ενέκρινε η γενική συνέλευση της Μότορ Όιλ), φέτος υστερούν σε αποδόσεις, 9,5% από την αρχή του χρόνου για την πρώτη και 4,1% για την δεύτερη. Στο 2,4% διαμορφώνεται η απόδοση της αγοράς. Αν και το 2023 δεν είναι σαν το 2022, όπου τα αποτελέσματα της εταιρείας επηρεάστηκαν δυσμενώς από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, η ΕΥΔΑΠ διαθέτει ισχυρή ταμειακή βάση με περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ ρευστά διαθέσιμα και υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ανατολική Αττική, εντάσσοντας νέα «ρολόγια» στο δίκτυό της. Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να λείπουν οι έκτακτες χρηματικές διανομές προς τους μετόχους.
Ο ΟΠΑΠ έχει την μισή απόδοση από αυτή που έχει ο γενικός δείκτης του Χ.Α. με 22% με την διοίκηση του Οργανισμού να έχει δηλώσει πως δεσμεύεται για κατ’ ελάχιστο 1 ευρώ μέρισμα τον χρόνο.
Ο Σαράντης υστερεί σε απόδοση σε σχέση με την αγορά με 19,1%. Έχει γράψει και τα 7,98 ευρώ μέσα στη χρονιά, με την μετοχή σήμερα περίπου 10 σεντς πιο κάτω. Μόλις στις 21/6 η Goldman Sachs είχε ανακοινώσει ότι η θέση της στη μετοχή είχε μειωθεί κάτω από 5%. Πάντως, το 2023 ξεκίνησε δυνατά με αύξηση πωλήσεων και κερδών προ φόρων.
Στο +25,9% η μετοχή της Coca Cola φέτος, αλλά δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι πριν από ένα χρόνο η μετοχή εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία είχε βρεθεί στην περιοχή των 18 ευρώ, πετυχαίνοντας συνολικά ράλι 56,67%.
Στο +25% και η Lamda Development, η οποία έκανε το άλμα μετά τις 30/6, που έσπασε την αντίσταση των 6,74 ευρώ γράφοντας υψηλό έως τα 7,42 ευρώ μέσα στον μήνα που διανύουμε. Πλέον δείχνει σταθεροποίηση πέριξ των 7,30 με την αγορά να αξιολογεί θετικά τις πληροφορίες για τις πωλήσεις κατοικιών στο μεγάλο project του Ελληνικού.