Ολοκληρώνουμε ένα μεγάλο κύκλο με τις τωρινές υπογραφές αλλά και τις υπογραφές που θα ακολουθήσουν για την περιοχή της Κρήτης, τόνισε ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης. Ο ίδιος σημείωσε ότι μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις σε Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο η Μεσόγειος έχει μπει στο χάρτη των υδρογονανθράκων.
Το φυσικό αέριο αποτελεί βασικό στοιχείο του ενεργειακού σχεδιασμού μαζί με τις ΑΠΕ και η Ελλάδα έχει αναβαθμισμένο διεθνή ρόλο συμμετέχοντας στις διεργασίες της περιοχής όπως για παράδειγμα στο gas forum που ιδρύθηκε στην Αίγυπτο με τη συμμετοχή επίσης της Κύπρου, του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Ιορδανίας.
Οι προοπτικές και οι δυνατότητες των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές και τα χρονοδιαγράμματα είναι δεδομένα, εάν οι έρευνες ξεκινήσουν το 2020 σε διάστημα 2 έως 4 ετών θα έχουμε μια πρώτη ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης, τόνισε ο κ. Σταθάκης, εκτιμώντας ότι τα οφέλη για τη χώρα θα είναι εξαιρετικά πολλαπλασιαστικά.
Τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν σήμερα στις 7 από τις 9 παραχωρήσεις και ελπίζουμε το καλοκαίρι να βρισκόμαστε στις 9 από τις 12 παραχωρήσεις, το μεγάλο χαρτοφυλάκιο, διαμορφώνει μια μεγάλη ευθύνη για την αποτελεσματική διαχείριση των παραχωρήσεων τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευσ. Τσοτσορός.
Ο ίδιος στάθηκε στις διεθνείς συνεργασίες με καταξιωμένες διεθνείς εταιρείες όπως η Repsol, η ExxonMobil, η Total και η Edison, ενώ απένειμε τα εύσημα στο στελεχιακό δυναμικό του όμιλου εκφράζοντας την ελπίδα να δικαιωθούν από τα πραγματικά αποτελέσματα των ερευνών οι προσπάθειες.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι έχουμε τηρήσει ιδιαίτερη προσέγγιση σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και θα έχουμε αντάξια των προσδοκιών μας αποτελέσματα, κατέληξε ο κ. Τσοτσορός.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γ. Μπασιάς από την πλευρά του τόνισε ότι αξίζει τον κόπο να διερευνηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης του δυναμικού υδρογονανθράκων καθώς μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά το ισοζύγιο των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και η ελληνική οικονομία.
Το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του ομίλου των ΕΛΠΕ και διευθύνων σύμβουλος της Holding εταιρείας υδρογονανθράκων Γ. Αλεξόπουλος υπογράμμισε τη δέσμευση της εταιρείας στη δραστηριότητα, με δεδομένο ότι η Ε&Π εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου που περιλαμβάνει επενδύσεις στη διύλιση, τον ενεργειακό και ψηφιακό σχεδιασμό και την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ο ίδιος ζήτησε να παραμείνει σταθερό το πλαίσιο που διέπει τη δραστηριότητα των υδρογονανθράκων και τόνισε ότι ο όμιλος προτίθεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Τέλος ο Mikel Erquiaga διευθυντής νέων διεθνών δραστηριοτήτων της Repsol τόνισε ότι εξίσου σημαντική με τις υπογραφές είναι η διαχείριση των ερευνητικών δραστηριοτήτων. Η έρευνα είναι δραστηριότητα υψηλού ρίσκου με μικρές πιθανότητες επιτυχίας, θέλουμε να έχουμε θετική κατάληξη και να συνεισφέρουμε στην ενεργειακή ζήτηση της χώρας. Πιστεύουμε ότι η καλή συνεργασία με τα ΕΛΠΕ και την Ελληνική κυβέρνηση είναι βασικοί πυλώνες για την επιτυχία των επενδύσεων αλλά και τη δημιουργία κατάλληλων σχέσεων με τους τοπικούς εταίρους και τις κοινωνίες, τόνισε το στέλεχος της ισπανικής εταιρείας.