Ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει από ξένους επενδυτές για την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ. Οι επενδυτές θα έχουν κέρδος από το επιτόκιο, όπως αυτό θα διαμορφωθεί, ενώ η επιχείρηση θα αποκτήσει πολύτιμη ρευστότητα, αξιοποιώντας τμήμα από το βουνό των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Προς το παρόν συζητείται η τιτλοποίηση 300 – 350 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τους πελάτες της δημόσιας εταιρείας, η διάθεση «πακέτου» ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν αλλάζει κάτι ως προς την καθημερινότητά τους. Η ΔΕH είναι εκείνη που θα προσπαθεί να εξασφαλίσει την εξόφληση των οφειλών.
Η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο της εταιρείας Μανόλη Παναγιωτάκη, πριν από περίπου 1,5 χρόνο, όταν είχε ρωτηθεί σε επιτροπή της Βουλής.
Ωστόσο, για να έχει επιτυχία το εγχείρημα και να ανταποκριθούν ξένοι επενδυτές, θα έπρεπε πρώτα να αποδείξει ότι μπορεί να εισπράξει ποσά από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Έτσι η δημόσια επιχείρηση προχώρησε κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού στην ανάθεση του έργου διαχείρισης και είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών στην κοινοπραξία εξειδικευμένων συμβούλων με επικεφαλής την Qualco.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Qualco πέτυχε νωρίτερα από τη σχετική πρόβλεψη της σύμβασης να εισπράξει οφειλές και μάλιστα υψηλότερα ποσά έναντι των συμφωνηθέντων.
Ανέλαβε να διαχειριστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1 δισ. ευρώ και η σύμβαση που είχε υπογράψει με τη ΔEH όριζε ότι θα έφερνε στα ταμεία 240 εκατ. ευρώ σε 24 μήνες. Ωστόσο η κοινοπραξία, σε διάστημα 12 μηνών, εισέπραξε περίπου 330 εκατ. ευρώ (σε μετρητά) και επιπλέον έκανε διακανονισμούς της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.
Ανακοίνωση
Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, μετά τα δημοσιεύματα, αναφέρει τα ακόλουθα: "Η ΔΕΗ, όπως έχει προαναγγείλει, για την διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εξετάζει τρόπους αξιοποίησης όλων των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων με βάση και τη διεθνή εμπειρία. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει και το θέμα της χρηματοδότησης (όχι της πώλησης σε τρίτους) μέσω τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία, στοχεύοντας στην ανάκτηση οφειλών από στρατηγικούς κακοπληρωτές, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στο κοινωνικό της πρόσωπο. Τα περί πώλησης οφειλών φτωχών νοικοκυριών δεν έχουν απολύτως καμία βάση".