H απόφαση της Ουάσιγκτον να μην ανανεώσει τις εξαιρέσεις που ίσχυαν οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδα από τις αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά ιρανικού αργού πετρελαίου, η οποία ανακοινώθηκε χθες, δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις ούτε στα ΕΛΠΕ, ούτε στη Mοτορ Όιλ, αφού και οι δύο εταιρίες έχουν μηδενίσει τις εισαγωγές αργού από το Ιράν, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές. Επηρεάζει όμως τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι οποίες χθες ανέβηκαν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών.
Στα μέσα της ημέρας, το πετρέλαιο brent για τις παραδόσεις Μαίου έφθανε να κερδίζει πάνω από 3%, φθάνοντας στα 74,52 δολ/βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Νοεμβρίου 2018- αργότερα υποχώρησε ελαφρά- και το αμερικανικό West Texas Intermediate διαμορφωνόταν κατά 1,72 δολ ή 2,7% πάνω, στα 65,72 δολ/βαρέλι, έχοντας νωρίτερα ανέβει ως τα 64,79 δολ/βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Οκτωβρίου 2018.
Τα ΕΛΠΕ μέχρι πριν από περίπου ένα χρόνο, μέχρι τότε δηλαδή που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ τις διαδικασίες για τον νέο γύρο κυρώσεων στο Ιράν, κάλυπταν περίπου το 22% των αναγκών τους με ιρανικό αργό. Εκτοτε όμως μηδένισαν το ποσοστό τους, υποκαθιστώντας τις προμήθειες από το Ιράν με πετρέλαιο κυρίως από το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτος, αλλά και ανεξάρτητους traders. Σε ανάλογες κινήσεις έχει προχωρήσει και η Motor Oil.
Οι εξαιρέσεις εκπνέουν στις 2 Μαΐου.
Κύκλοι των των ΕΛΠΕ ανέφεραν εξάλλου ότι το καθεστώς εξαίρεσης από τις αμερικανικές κυρώσεις ήταν αρκετά ασαφές, για να μπορεί η εταιρία να συνεχίζει δίχως προβλήματα τις εισαγωγές ιρανικού αργού, καθώς το διεθνές τραπεζικό σύστημα δεν αναλάμβανε να διεκπεραιώσει τις απαραίτητες τραπεζικές συναλλαγές, κάτι που πρακτικά εμπόδιζε την υλοποίηση οποιασδήποτε αγοραπωλησίας.