Aπό παράταση σε παράταση, ο νέος διαγωνισμός της ΔΕΗ για την πώληση των τριών λιγνιτικών μονάδων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη φαίνεται ότι οδεύει για το φθινόπωρο, το πιθανότερο για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, ενδεχομένως τότε με άλλους όρους και προϋποθέσεις…Σήμερα, 6 Μαίου έληγε κανονικά η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, αλλά ήδη η προθεσμία έχει μετατεθεί για τις 28 Μαίου, δύο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές και λίγο πριν το δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών
Πρόκειται για την ημερομηνία που συμφωνήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Κομισιόν μετά από αίτημα της ΔΕΗ για παράταση της προθεσμίας, κάτι , πάντως που πρότειναν οι ίδιοι οι υποψήφιοι, καθώς το σχέδιο SPA, της Συμφωνίας Αγοράς Μετοχών, αναρτήθηκε στο data room της ΔΕΗ μόλις τη Μεγάλη Τετάρτη.
Βασική εκκρεμότητα παραμένουν τα λιγνιτικά ΑΔΙ, με τη ΔΕΗ να έχει ήδη πάρει πρόβλεψη στο SPA ότι σε περίπτωση που δεν εγκριθεί από την Ευρωπαική Επιτροπή το υπό διαβούλευση σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος (ο οποίος περιλαμβάνει τα λιγνιτικά ΑΔΙ) τότε θα υπάρξει επιστροφή μέρος του τιμήματος ως 30%. Το άλλο αίτημα υποψήφιου επενδυτή από τον προηγούμενο διαγωνισμό, του επιμερισμού κερδών/ζημιών - βασικά του υπερβάλλοντος κόστουςγια τους ρύπους- με τη ΔΕΗ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, απορρίφθηκε και αυτή τη φορά και έτσι η μόνη ουσιαστική αλλαγή, πέραν της οριστικοποίησης του αριθμού των εργαζόμενων, είναι η συμφωνία για την τροφοδοσία με λιγνίτη της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας.
Εαν αυτό και μόνον αρκεί για να φέρει τους επενδυτές στις 3 μονάδες της ΔΕΗ θα το δείξει ο χρόνος.
Από την άλλη πλευρά, η λιγντική αποεπένδυση της ΔΕΗ μπορεί να είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών με το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας στην επικείμενη επίσκεψή τους, εντός της εβδομάδας, αλλά και στις Βρυξέλλες ….έχουν εκλογές. Λέγεται μάλιστα, ότι ενώ η ελληνική πλευρά ζήτησε παράταση ως τις 20 Μαίου, η Κομισιόν ήταν εκείνη που έδωσε το σήμα για την 28η Μαίου, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές.
Από τώρα μέχρι το φθινόπωρο, η Ευρώπη θα ζει στους ρυθμούς των αλλαγών που θα επιφέρουν οι ευρωκάλπες του Μαίου. Νέοι Επίροποι τοποθετούνται, νέος πρόεδρος αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρωπαικής Επιτροπής , τα στελέχη στην ιεραρχία αλλάζουν και στο ενδιάμεσο βρίσκονται οι μεγάλες διακοπές του Αυγούστου. Στο κλίμα αυτό, δεν είναι εύκολο να ασκηθεί ούτε έντονη πίεση , ούτε να ληφθούν οι δύσκολες αποφάσεις, που ενδεχομένως να απαιτούνται. Άλλωστε έρχονται και οι ελληνικές εκλογές ενώ η επόμενη αξιολόγηση του μεταμνημονιακού προγράμματος για την οικονομία έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.
Τότε πολλά από τα δεδομένα μπορεί να έχουν αλλάξει, το όλο ζήτημα να περάσει στην νέα ελληνική κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι κάλπες και τίποτα δεν αποκλείει να επανέλθουν προς πώληση τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, ή μία σύγχρονη παραλλαγή του παλαιού μοντέλου της “μικρής ΔΕΗ”.
Το ζήτημα και ίσως αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσει και η ίδια η ΔΕΗ είναι πως σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη δυτική, οι μεγάλες εταιρίες ηλεκτρισμού πουλούν ανθρακικές μονάδες. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της γαλλικής Engie, που έρχεται σε συνέχεια παρόμοιων κινήσεων άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων, οι πλέον επενδύουν στην απο -ανθρακοποίηση, στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας. Στο περιβάλλον αυτό, οι καθυστερήσεις, οι αναβολές και οι παρατάσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, ούτε αυξάνουν σημαντικά το τίμημα, όπως θα προσδοκούσε η ΔΕΗ. Αντίθετα το επιτείνουν και αυξάνουν τις πιέσεις, οδηγώντας ενδεχομένως σε χειρότερα αποτελέσματα.