Σε νέα άντληση ρευστότητας, μέσω τιτλοποίησης οφειλών με την έκδοση δύο κοινοπρακτικών- ομολογιακών δανείων, συνολικού ύψους 350-400 εκατ. ευρώ, που ενδεχομένως να έχουν ενέχυρο ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών αξίας ως 1,5 δισ. ευρώ φαίνεται να προσανατολίζεται η ΔΕΗ, η οποία προς το σκοπό αυτό θα ιδρύσει δύο, 100 % θυγατρικές, Εταιρίες Ειδικού Σκοπού (SPV).
Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένη επεξεργασία με την κοινοπραξία της Qualco, καθώς και με δύο από τις εταιρίες που συμμετέχουν στο εν λόγω κοινοπρακτικό σχήμα και θα έχουν ενεργό ρόλο στο νέο εγχείρημα, όπως ανέφεραν χθες στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου, κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της ΔΕΗ,
Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο SPV (όχημα ειδικού σκοπού) η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει ληξιπρόθεσμες οφειλές ως 60 ημέρες και στο δεύτερο οφειλές καθυστερούμενες από 90 ημέρες και πάνω.
Η συνολική αξία των ληξιπροθέσμων που θα μεταβιβαστούν στις δύο θυγατρικές θα ανέλθει σε περίπου 1, 5 δισ. ευρώ και το συνολικό ύψος των δανείων θα ανέρχεται στο 20-25% της αξίας αυτής.
Διοργανωτής της έκδοσης για το δάνειο που θα λάβει η θυγατρική με τις ληξιπρόθεσμες ως 60 ημέρες θα είναι η Deutsche Bank, ενώ στο δάνειο του δεύτερου SPV με τις οφειλές σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, θα είναι η αμερικανική Finacity Corporation, εταιρία με μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στη συλλογή ληξιπροθέσμων.
Το επιτόκιο δανεισμού (κουπόνι) θα είναι διαφορετικό για το δάνειο του κάθε SPV, χαμηλότερο, όπως εκτιμάται, στο πρώτο με το πιο “καλό” χαρτοφυλάκιο των 60 ημερών και υψηλότερο στο δεύτερο, που παρουσιάζει και τον υψηλότερο κίνδυνο
Στελέχη της εταιρίας διευκρίνιζαν ότι η ΔΕΗ, μέσω των δύο θυγατρικών “οχημάτων” θα συνεχίσει να είναι εκείνη που εισπράττει τις οφειλές, οι οποίες δεν μεταβιβάζονται σε fund, ….στη φάση αυτή τουλάχιστον. Δήλωσαν μάλιστα πως οι όροι της αποπληρωμής του δανείου θα συναρτηθούν από την είσπραξη των ληξιπροθέσμων και ότι αν οι εισπράξεις είναι υψηλότερες, τότε θα απομείνουν στην εταιρία.
Εν τω μεταξύ αύριο η ΔΕΗ αναμένεται να επιλέξει τον νομικό σύμβουλο για την όλη διαδικασία.
Ας σημειωθεί ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος, υπολογίζεται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ-χωρίς σε αυτά να συνυπολογίζονται τα ποσά των διακανονισμένων οφειλών. Στα ληξιπρόθεσμα που θα μεταβιβαστούν στις δύο θυγατρικές δεν θα συμπεριληφθούν οφειλές πελατών, σ όπως η ΛΑΡΚΟ και άλλων ιδιαίτερων κατηγοριών.
Παράλληλα η ΔΕΗ προσανατολίζεται να ανανεώσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα, 2-3 μηνών, τη σύμβαση που έχει με την κοινοπραξία της Qualco, η οποία λήγει σύντομα.
Η εν λόγω κοινοπραξία λειτουργεί ως σύμβουλος της ΔΕΗ για την είσπραξη των κόκκινων λογαριασμών με αμφιλεγόμενα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, καθώς από τον Νοέμβριο του 2017, που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό της ΔΕΗ κατάφερε σε διάστημα 12 μηνών να οδηγήσει στην είσπραξη 330 εκατ. ευρώ μετρητά και περί τα 55 εκατ. ευρώ από διακανονισμούς οφειλών, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής.
Το πακέτο των απαιτήσεων που είχε αναλάβει η εταιρία ανερχόταν σε 1δισ. ευρώ και σύμφωνα με στελέχη της ξεπέρασε τον αρχικό στόχο εισπραξιμότητας, που ήταν τα 240 εκατ. ευρώ.