Σχέδιο σωτηρίας για τη ΔΕΗ με προτεραιότητα στην εξυγίανση των οικονομικών της και στην αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας επεξεργάζεται η ΝΔ, καθώς όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, βουλευτής Κωστής Χατζηδάκης με τα σημερινά δεδομένα δεν ισχύουν πια ούτε η “μικρή ΔΕΗ”, αλλά ούτε και στρατηγικός επενδυτής με τους όρους του 2015, καθώς έχουν ξεπεραστεί εκ των πραγμάτων.
Στην ομιλία του στο ενεργειακό συνέδριο που διοργάνωσε η ΗΑΕΕ ο κ. Χατζηδάκης έδωσε το στίγμα των σχεδίων της ΝΔ για το μέλλον στην αγορά ηλεκτρισμού, λέγοντας ότι πρώτος στόχος είναι ένα σχέδιο σωτηρίας για τη ΔΕΗ αλλά και η πλήρης αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα όπως άφησαν να εννοηθεί άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης το σχέδιο σωτηρίας, όπως τα περισσότερα πλάνα της κατηγορίας αυτής, θα περάσει από μείωση προσωπικού και πώληση μονάδων, σε μία παραλλαγή όμως των προηγούμενων σχεδίων λόγω των περιστάσεων.
«Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ. Δυστυχώς, όμως, όπως εξελίσσεται το πράγμα, ισχύει το κάθε φέτος και χειρότερα. Προτάσεις που ίσχυαν το 2015 δεν ισχύουν καθόλου σήμερα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, σήμερα να βρεθεί αμέσως στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ. Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς με την επιλογή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η σωτηρία της ΔΕΗ, είναι ο πρώτος στόχος της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως είναι το πρόβλημα ρευστότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης χθες άφησε να εννοηθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 η εταιρία είχε καλύτερα αποτελέσματα, από αυτά του 2018.
Σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ, πρόσθεσε ότι το κόμμα του σέβεται την επένδυση της κινεζικής State Grid, που έχει αγοράσει το 24% του Διαχειριστή, θα προχωρήσει όμως στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στην οποία σήμερα το δημόσιο κατέχει λίγο πάνω από το 51%.
Οσον αφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ έδωσε προτεραιότητα στη διασύνδεση Κρήτης- Αττικής καθώς και των άλλων νησιών.
Ας σημειωθεί ότι το σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ”, το οποίο προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αφορούσε στην πώληση ενός καλαθιού παραγωγικών μονάδων της, λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και φυσικού αερίου, αντίστοιχο με το παραγωγικό μείγμα της ίδιας της ΔΕΗ αλλά μικρότερης ισχύος, περίπου το 30% της εταιρίας.
Οσο για τον στρατηγικό επενδυτή, αφορά στο 17% της συμμετοχής του δημοσίου- που έχει δοθεί προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ.
Σήμερα το δημόσιο ελέγχει λίγο πάνω από το 51% της ΔΕΗ.