Στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας θα φανεί η μείωση του ΦΠΑ στο 6%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ. Αυτό έκανε γνωστό ο Μανόλης Παναγιωτάκης, στη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ1.
Οπως είπε, στους επόμενους λογαριασμούς το μέρος της κατανάλωσης που έγινε πριν τη μείωση του ΦΠΑ θα υπολογιστεί με συντελεστή 13% κι εκείνο μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων θα επιβαρυνθεί με 6%.
Σε ερώτηση για το πώς θα γίνει ο υπολογισμός με δύο συντελεστές, ο πρόεδρος της εταιρείας απάντησε πως πρόκειται για θέμα που εξετάζουν οι υπηρεσίες αυτή την περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι η μείωση του ΦΠΑ στο 6% τέθηκε σε ισχύ από τις 20 Μαΐου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης, το όφελος για ένα μέσο νοικοκυριό από τον νέο χαμηλότερο συντελεστή θα είναι πάνω από 50 ευρώ ετησίως, ενώ όλες οι χρεώσεις του λογαριασμού ρεύματος πλην των δημοτικών τελών θα επιβαρύνονται με τον νέο ΦΠΑ 6%.
Ο κ. Παναγιωτάκης απέρριψε οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο διακανονισμού των οφειλών και ιδίως ως προς το σκέλος της υποχρέωσης για προκαταβολή του 30% του ρυθμιζόμενου ποσού. Πάντως σημείωσε πως ακόμη και στο συγκεκριμένο θέμα της πρώτης δόσης γίνονται διευκολύνσεις από τη ΔEH.
Ανήγγειλε ακόμη το άνοιγμα τριών νέων καταστημάτων της εταιρείας στην Αττική. Το πρώτο θα ανοίξει σε 40 ημέρες στην Ομόνοια, το δεύτερο θα λειτουργήσει στους Αμπελόκηπους και το τρίτο στον Πειραιά. Επίσης έκανε γνωστό πως η εταιρεία συζητά με έγκριτες αλυσίδες ηλεκτρονικών, προκειμένου να υπάρχουν εντός αυτών σταντς με προσωπικό της ΔEH. Εκεί οι πελάτες της θα μπορούν να πληρώνουν λογαριασμούς και να κάνουν και διακανονισμούς. Εξάλλου, από το φθινόπωρο η ΔEH θα διαθέτει και προϊόντα φυσικού αερίου, όπως επανέλαβε ο πρόεδρος της εταιρείας.
Επιπλέον ο κ. Παναγιωτάκης, αναφερόμενος στα οικονομικά αποτέλεσμα της επιχείρησης, επανέλαβε την εκτίμησή του για επιστροφή της στην κερδοφορία εντός του 2019 και χαρακτήρισε λογιστικές τις ζημίες των 903 εκατ. ευρώ του 2018, διευκρινίζοντας πως υπήρχαν αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να επαναληφθούν.
Τέλος, σημείωσε την αύξηση κατά 25% του κόστους παραγωγής ρεύματος της δημόσιας εταιρείας, εξαιτίας της ανόδου της τιμής της χονδρικής και των δικαιωμάτων CO2. Πρόσθεσε δε, πως η ΔEH κατέβαλε και καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες ώστε να μην μετακυλισθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.