Mε την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, στηριζόμενη μόνον στις προφορικές διαβεβαιώσεις υπηρεσιακών παραγόντων της Κομισιόν και όχι στην επίσημη έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, προχωρεί τελικώς το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας στη θεσμοθέτη των νέων ΑΔΙ, του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, ενός συστήματος για την οικονομική ενίσχυση όλων των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων των λιγνιτικών και της υπό κατασκευή μονάδας της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα V.
Τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας παρουσίασαν χθες σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της Κομισιόν τον νέο μηχανισμό, όπως αυτός αναμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης. ‘Οπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου, το κοινοτικό κλιμάκιο δήλωσε προφορικά ότι θα εισηγηθεί θετικά για τον ελληνικό μηχανισμό. Ωστόσο, επίσημη απάντηση - έστω και με τη μορφή ενός letter of comfort - δεν αναμένεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ πριν από 3- 4 εβδομάδες το νωρίτερο, οπότε όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά.
Ωστοσο, οι ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες - δεδομένου ότι αν δεν υπάρξει σχετική ρύθμιση ως το τέλος του μήνα η υπό κατασκευή μονάδα της Πτολεμαίδας κινδυνεύει να μείνει εκτός μηχανισμού.. και αποζημιώσεων- οδηγούν το υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη στην εσπευσμένη κατάθεση τροπολογίας εντός των αμέσως επόμενων ημερών, καθώς οι εργασίες της Βουλής διακόπτονται από την ερχόμενη εβδομάδα λόγω εκλογών. Η εισήγηση που είχε επικρατήσει ως πριν λίγα εικοσιτετράωρα, περί Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου τελικώς απορρίφθηκε.
Πληροφορίες αναφέρουν οτι η νομοθετική ρύθμιση θα περιέχει τις βασικές αρχές του Μηχανισμού, παραπέμποντας στην έκδοση σειράς υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή. Εστω και με τον τρόπο αυτό, ο κ. Σταθάκης στέλνει το πολιτικό του μήνυμα προς τη ΔΕΗ και τους εργαζόμενους, οι οποίοι με δημόσιες ανακοινώσεις τις τελευταίες ημέρες, μέσω τόσο της συνδικαλιστικής παράταξης της ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ, όσο και της ίδιας της ΓΕΝΟΠ ζητούσαν τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού, προκειμένου να διασφαφλιστεί η ένταξη στο νέο σχήμα της “Πτολεμαϊδα V”.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος που είχε δοθεί στη δημόσια διαβούλευση το νέο σύστημα θα έχει δυο σκέλη, το πρώτο για την αποζημίωση των υφιστάμενων μονάδων και το δεύτερο με κίνητρα για τη δημιουργία νέων. Εντός του 2019 προβλέπει τη διεξαγωγή δύο δημοπρασιών επάρκειας ισχύος, με ανώτατη αμοιβή 40.000 και 65.000 ευρώ/ MW το έτος, ανάλογα με την κατηγορία. Η πρώτη δημοπρασία θα αφορά την περίοδο από το 2023 και μετά και η δεύτερη θα αφορά το 2020. Αντιστοίχως το 2020 θα γίνουν επίσης δυο δημοπρασίες, μια για το 2021 και μια για την περίοδο μετά το 2024.
Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού είναι ανάλογη με την τεχνολογία παραγωγής ρεύματος και για τις μονάδες κλειστού κύκλου προβλέπεται να είναι διάρκειας 5-7 ετών, για τις μονάδες ανοιχτού κύκλου θα έχει διάρκεια 3 ετών και για τις λιγνιτικές 10 ετών.
Είναι πολύ πιθανόν πάντως ο τρόπος διεξαγωγής των δημοπρασιών αλλά και το πλαφόν των αποζημιώσεων να προσδιορίζονται στις υπουργικές αποφάσεις που εκδοθούν αργότερα, για την εφαρμογή του μέτρου.
Με βάση το σχέδιο που δόθηκε στη διαβούλευση, οι ήδη λειτουργούσες μονάδες θεωρούνται ως price takers με πλαφόν για τις προσφορές τους τα 40.000 ευρώ/MW ετησίως και οι νέες μονάδες ως price makers, με προτεινόμενο πλαφόν τα 65.000 ευρώ/MW ετησίως. Επιλέξιμες για συμμετοχή στον Μηχανισμό θα είναι όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των λιγνιτικών αλλά και των ΑΠΕ, εξαιρουμένων όσων έχουν ήδη λάβει οποιαδήποτε μορφής κρατική ενίσχυση, όπως οι ΑΠΕ που αμείβονται με εγγυημένες τιμές ή με premium. Συμπεριλαμβάνεται επίσης η απόκριση της ζήτησης (demand response) με δύο βασικές κατηγορίες, τη λεγόμενη «σιωπηρή», αποτελούμενη από καταναλωτές, οι οποίοι θα μειώνουν μόνοι τους την κατανάλωση ρεύματος τις ώρες αιχμής και τη λεγόμενη «δεδηλωμένη» , που αφορά σε μονάδες ικανές να συμμετέχουν σε δημοπρασίες ισχύος, δίνοντας προσφορές στο σύστημα για ισχύ πάνω από ένα ελάχιστο όριο.