Eπενδύσεις 8,5 δισ. ευρώ πρέπει και μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στην ερχόμενη πενταετία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των διασυνδέσεων και της αποθήκευσης ενέργειας, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ κ. Γιώργος Περιστέρης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας του Ανέμου στις 15 Ιουνίου.
Ωστόσο για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, που είναι απόλυτα εφικτός δεδομένου του επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται στη χώρα μας για τις ΑΠΕ αλλά και του υψηλού και ακόμα ανεκμετάλλευτου αιολικού και ηλιακού δυναμικού της, θα πρέπει να γίνουν τομές στην αδειοδοτική διαδικασία, που χρειάζεται 12 ακόμα και 15 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις για να ολοκληρωθεί.
Οσον αφορά στην αιολική ενέργεια, η Ελλάδα, παρότι έχει όλες τις δυνατότητες, εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του στόχου , αφού η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ανεμογερννητριών σήμερα είναι περίπου 3.000 MW και ο στόχος, που έχει τεθεί από το 2010, είναι 7.500 MW το 2020.
Για να γίνει το μεγάλο άλμα, ο ΕΣΗΑΠΕ και η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας ζητούν να δοθεί :
- Προτεραιότητα στις πολύ μεγάλες επενδύσεις, δηλαδή στα μεγάλα αιολικά χερσαία και θαλάσσια, , που τώρα αποκλείονται από τους διαγωνισμούς . Ειδιικά δε για την κατηγορία των έργων από 250 MW και πάνω ζητείται να υπάρξει αξιοποίηση της ευρωπαικής νομοθεσίας για τον καθορισμό της αποζημίωσης σε μία ανταγωνιστική τιμή που θα προκύπτει μετά από διαπραγμάτευση και θα εγκρίνεται με κατά περίπτωση απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
- Παράλληλα ζητείται για την κατηγορία των μεγάλων αιολικών να μειωθεί του όριο των 250 MW ώστε να ανταποκρίνεται στα ελληνικά δεδομένα
- Προώθηση των μεγάλων επενδύσεων αποθήκευσης ενέργειας ώστε να μεγιστοποιηθούν τα περιθώρια διείσδυσης των ΑΠΕ, πράγμα που απαιτεί αποσαφήνιση του καθεστώτος αποζημίωσης των επενδύσεων αυτών και κατά προτεραιότητα πρόσβασή τους , σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ και τη διαχείριση της ζήτησης στον μηχανισμό επάρκειας ισχύος
- Πιο φιλόδοξο πρόγραμμα εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων, για να μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού ΑΠΕ, το οποίο μπορεί να αποκτήσει εξαγωγικό χαρακτήρα προς όφελος της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής.
- Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται άλλωστε και τα μέτρα που ζητούν οι δύο φορείς από τη νέα κυβέρνηση :
- Nα εργαστεί αμέσως μετά τις εκλογές και σε στενή συνεργασία με τον κλάδο ώστε να οριστικοποιήσει και να συγκεκριμενοποιήσει το σχέδιό της για την αιολική ενέργεια και τις ΑΠΕ για την επόμενη δεκαετία
- Να καταργήσει άμεσα, εντός του Ιουλίου, το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής, που αποτελεί μία παράλογη, όπως την χαρακτηρίζει ο κλάδος, φορολόγηση αφού υποχρεώνει τις επχειρήσεις να πληρώνουν το τέλος αυτό για τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που το ίδιο το κράτος δημιουργεί. Κάθε υποψήφιος παραγωγός, μετά την πρώτη τριετία από την έκδοση της άδειας παραγωγής και μέχρι να λειτουργήσει το έργο υποχρεούται να πληρώνει το τέλος αυτό, ακόμα και όταν η καθυστέρηση δεν οφείλεται στον ίδιο αλλά στην ατέρμονη γραφειοκρατία που απαιτείται και η οποία φθάνει να καθυστερεί την ολοκλήρωση επενδύσεων 10, 12, και 15 χρόνια.
- Χορήγηση παράτασης στους όρους σύνδεσης των ώριμων επενδύσεων, μία κίνηση περισσότερο συμβολική που θα δείξει όμως ότι η νέα κυβέρνηση προτίθεται να λάβει μέτρα που θα δώσουν νέα πνοή στις ΑΠΕ
- Καταβολή στους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών, όπου λειτουργούν ΑΠΕ, του ανταποδοτικού τέλους του 1%, το οποίο παρακρατείται μεν από τους παραγωγούς, έχει όμως από το 2013 να αποδοθεί στις τοπικές κοινωνίες μέσω μίας έκπτωσης στον λογαριασμό ρεύματος, για να δούν και οι ίδιοι οι κάτοικοι έμπρακτα το όφελος από τις ΑΠΕ.
- Ενδεικτικό της γραφειοκρατίας και των προβλημάτων που δημιουργεί η πολύπλοκη αδειοδότηση είναι ότι στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η ΡΑΕ για την 1η Ιουλίου για αιολικά 300 MW, υπάρχουν μόλις 12 ενδιαφερόμενοι για έργα 261 MW, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα δοθούν άδειες για ισχύ μεγαλύτερη των 181 MW. Eτσι, παρότι εκδηλώνεται ενδιαφέρον από πολλούς επενδυτές και μεγάλα ονόματα οίκων του εξωτερικού, τα περισσότερα μένουν στα λόγια, γιατι το αδειοδοτικό σύστημα και οι τεράστιες καθυστερήσεις αποθαρρύνουν τους επενδυτές.
- Είναι ευκαιρία τώρα, να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία της αναθέρμανσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είτε γιατί η οικονομία έχει βελτιωθεί, είτε γιατί οι επενδυτές θεωρούν ότι το πολιτικό ρίσκο μειώνεται, είτε γιατί προεξοφλούν πιο φιλική κυβέρνηση για τις ΑΠΕ, να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στη νομοθεσία για να μειωθεί ο χρόνος αδειοδότησης και να ανοίξει η αγορά στα μεγάλα έργα ΑΠΕ και τα θαλάσσια αιολικά, που σήμερα πρακτικά αποκλείονται.