Σε πλήρη αμφισβήτηση από αρκετούς φορείς, όπως η ΕΒΙΚΕΝ, που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες ή το ClientEarth, νομική περιβαλλοντική οργάνωση βρίσκεται ο νέος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος, σε βαθμό που να δημιουργουνται εύλογα ερωτήματα για το αν αυτός ο Μηχανισμός θα μπορέσει ποτέ να τεθεί σε ισχύ.
Μάλιστα η ΕΒΙΚΕΝ έχει ήδη αποστείλει επιστολή στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει την αρχή για να προχωρήσει η Επιτροπή σε βάθος έλεγχο της όλης υπόθεσης. Αν προστεθεί και το γεγονός ότι η DG Comp δεν έχει εγκρίνει επίσημα τη νομοθετική ρύθμιση για τον νέο μηχανισμό, ο οποίος θεσμοθετήθηκε με το τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν κλείσει η Βουλή, λόγω των εκλογών της 7ης Ιουλίου, τότε η όλη διαδικασία δείχνει ακόμα πιο μετέωρη.
Η ΕΒΙΚΕΝ τάσσεται κατά του μηχανισμού επειδή, κατά την άποψή της, δεν αντιμετωπίζει ισότιμα την απόκριση της ζήτησης, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Ας σημειωθεί ότι επανειλημμένα η ΕΒΙΚΕΝ είχε ζητήσει από τον υπουργό Περιάλλοντος- Ενέργειας να καταθέσει αίτημα για την παράταση της διακοψιμότητας, πράγμα που δεν έγινε.
Εξαλλου, η περιβαλλοντική νομική οργάνωση ClientEarth με κείμενο που κατέθεσε στη διαβούλευση ζητεί να επαναλειφθεί εκ νέου η διαδικασία, η οποία έγινε εν τάχει σε διάστημα μόλις 18 ημερών και η νέα διαβούλευση να διαρκέσει τουλάχιστον 2 μήνες, για να μπορέσουν όλοι οι φορείς να τοποθετηθούν. Η οργάνωση θέτει επίσης ζήτημα Demand Response (απόκριση ζήτησης) και εμμέσως πλην σαφώς ζητεί να αποκλειστούν ή τουλάχιστον να περιοριστούν τα κίνητρα για τις λιγντικές μονάδες. Θεωρεί μάλιστα ότι ο ελληνικός μηχανισμός είναι αντίθετος από τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ αφού υποστηρίζει τις μονάδες ορυκτών καυσίμων σε βάρος demand Response.
Η Client Earth υπογραμμίζει ότι οι Μηχανισμοί Επάρκειας αποτελούν παρέμβαση στην αγορά και ως εκ τούτου πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο διαφανή, χωρίς διακρίσεις. Πρέπει να είναι προσιτοί σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά, προκειμένου να περιορίζονται οι στρεβλώσεις. Για το σκοπό αυτό, οι Μηχανισμοί Επάρκειας πρέπει να είναι τεχνολογικά ουδέτεροι και ανοιχτοί στους νέους παράγοντες της αγοράς.
Κατά τη συγκεκριμένη οργάνωση η πρόταση δεν αντικατοπτρίζει αυτές τις αρχές. Αντ 'αυτού, θα δημιουργήσει πρόσθετες επιδοτήσεις για την παραγωγή από ορυκτά καύσιμα σε βάρος των καθαρότερων και φθηνότερων εναλλακτικών λύσεων και σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών, που θα επιβαρυνθούν με το κόστος του Μηχανισμού.
Επιπλέον, επικρίνει την ελληνική πλευρά επειδή η η διαβούλευση διοργανώθηκε από το Υπουργείο και όχι από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τονίζει ότι η πρόταση του ΥΠΕΝ δεν συνοδεύεται από μελέτη αξιολόγησης και εκτίμησης ως προς έλλειψη επάρκειας του συστήματος.
Ας σημειωθεί ότι ένα από τα μεγάλα διακυβεύματα του νέου μηχανισμού είναι αν θα μπορέσει να ενταχθεί στο σύστημα αυτό η υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα V. Και τούτο γιατί αν δεν μπορέσει να ενταχθεί, τότε θα είναι εξ ορισμού ζημιογόνος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος είναι ένα σύστημα οικονομικής επιδότησης των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, ανεξαρτήτως τεχνολογίας καυσίμων. Ωστόσο σε όλη την Ευρώπη ασκούνται πιέσεις για τον αποκλεισμό των ανθρακικών μονάδων από το σύστημα αυτό- παρότι το υφιστάμενο καθεστώς το επιτρέπει, ενώ προβλέπονται συγκεκριμένοι όροι για τις υπό κατασκευή ανθρακικές/λιγντικές μονάδες,
Σε κάθε περίπτωση για να εγκριθεί ένας τέτοιος μηχανισμός από τη DG Comp, πρέπει αφενός η χώρα που τον προτείνει να αποδεικνύει επαρκώς, με τεκμηριωμένη μελέτη ότι, αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού, πράγμα που κατά την CientEarth δεν προκύπτει από την ελληνική πρόταση.
Οι επικριτές του μηχανισμού θεωρούν επίσης ότι έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο που να ευνοεί τις μονάδες ορυκτών καυσίμων σε βάρος των ΑΠΕ, των διασυνδέσεων και της διαχείρισης της ζήτησης, παραγόντων που μπορεί να προκαλέσουν την αντίδραση της DG Comp, καθιστώντας επί της ουσίας ανεφάρμοστο τον πρόσφατα ψηφισθέντα μηχανισμό.