Με ενδιαφέρον και ανυπομονησία περιμένουν στις Βρυξέλλες την ενημέρωση από τη νέα κυβέρνηση για το σχέδιό της σχετικά με τη ΔΕΗ, τόσο για τη διάσωση από τον κυκεώνα που βρίσκεται σήμερα, όσο και για τη μεσο-μακροπρόθεσμη επιβίωσή της.
Η χθεσινή κατάρρευσή της τιμής της μετοχής της στο Χρηματιστήριο, απόρροια των διαρροών που είδαν το φως της δημοσιότητας περί ζημιών ύψους 250 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 και του γνωστού προβλήματος ρευστότητας που συνεχώς επιδεινώνεται , δείχνει ότι η βραδυφλεγής βόμβα που λέγεται ΔΕΗ κοντεύει να εκραγεί.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χθες, υπογράμμισε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι μία συντονισμένη και σοβαρή προσπάθεια να εισπραχθούν όσο περισσότερα γίνεται από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που φθάνουν πλέον τα 2,5-3 δισ. ευρώ. Μίλησε για ένα σχέδιο σωτηρίας της επιχείρησης, τονίζοντας μάλιστα ότι στη φάση αυτή δεν μπορεί να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για την εταιρία.
Το τρίπτυχο στο οποίο, με βάση τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη, δείχνει να στηρίζεται το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ , είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας, η διοικητική αναδιοργάνωση και ένα νέο business plan, σε συνδυασμό με την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών. Παρότι ο κ. Χατζηδάκης αναγνωρίζει τη σημασία του business plan της McKinsey, επισημαίνει ότι αφενός δεν εφαρμόστηκε και αφετέρου έχει παρέλθει χρόνος, έχουν γίνει μια σειρά από αλλαγές στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας-. και γι’αυτό χρειάζεται ένα καινούργιο bussiness plan, που να αξιοποιεί καλύτερα το εργατικό δυναμικό και να κάνει την επιχείρηση πιο λειτουργική και σύγχρονη.
Ας σημειωθεί ότι το business plan της McKinsey συνιστούσε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, πράγμα πάντως που σε αυτή τη φάση τουλάχιστον ούτε η ΝΔ φαίνεται να προκρίνει Εξάλλου, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Άδωνις Γεωργιάδης - για τον οποίο πριν λίγες εβδομάδες είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι είναι πιθανόν να τεθεί επικεφαλής του τομέα της Ενέργειας εφόσον η ΝΔ αναλάβει την κυβέρνηση- είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων. ‘Αλλα στελέχη του κόμματος ωστόσο, σε κατ’ ιδίαν δηλώσεις τους, παραδέχονται την ανάγκη αύξησης των τιμολογίων, όμως αυτό δεν φαίνεται να είναι μία από τις πρώτες κινήσεις που θα κάνει η νέα κυβέρνηση.
Όσον αφορά στην πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, πρόκειται για θέμα που ο επόμενος υπουργός Ενέργειας θα πρέπει άμεσα να συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να λάβει γρήγορα αποφάσεις, αφού ακόμα είναι ανοικτές οι διαδικασίες του τρέχοντος διαγωνισμού για την πώληση των τριών λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
Εξάλλου, το ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωσή του μιλά για την τραγική κατάσταση στην οποία οδήγησε την ΔΕΗ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ακροδεξιάς, με κίνδυνο για την ίδια την επιχείρηση και για την Οικονομία.
“Μόνο ένας επικίνδυνος Πρωθυπουργός και οι ανεύθυνοι Υπουργοί του θα εκχωρούσαν σε ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς αντάλλαγμα, το 50% των πελατών της ΔΕΗ, δηλαδή το 50% των εσόδων και κερδών της.
Οι εμβαλωματικές λύσεις που επιχειρούνται δεν προσφέρουν διέξοδο και δεν θα απαλλάξουν από τις ευθύνες τους υπαίτιους για την απαξίωση της ΔΕΗ. Η αξία της εξαϋλώθηκε μέσα στα 5 αυτά χρόνια (από τα 2,5 δις το 2014, στα μόλις 300 εκ. ευρώ σήμερα).
Το Κίνημα Αλλαγής έχει δεσμευθεί ότι θα στηρίξει λύση για την ΔΕΗ, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα του ενεργειακού συστήματος της χώρας.” καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
Το 2018 έκλεισε για τη ΔΕΗ με ζημίες 908 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τις πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, οι ζημιές συνεχίστηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2019 φθάνοντας στα 250 εκατ.ευρώ με αρνητικά EBITDA της τάξης των 80 εκατ ευρώ .
Η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της χθες το απόγευμα δεν διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε τα νούμερα αυτά, περιοριζόμενη να δηλώσει ότι τα αποτελέσματα του τριμήνου “δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν”. Ανέφερε επίσης ότι η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο. “Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ” τονίζει η ανακοίνωση, ενώ για τις απαιτήσεις τόκων από τον ΑΔΜΗΕ, επισημαίνει ότι η εταιρία έχει ήδη κάνει προβλέψεις περίπου 200 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της αρχής της συντηρητικότητας και ότι αναμένει δικαστικές αποφάσεις για τις οποίες εκφράζει αισιοδοξία.
Άγνωστό παραμένει εξάλλου τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση με τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011. Για τη διευθέτηση του θέματος αναμενόταν να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, η οποία όμως δεν συμπεριελήφθηκε στις τελευταίες τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, λίγο πριν η Βουλή διακόψει τις εργασίες της λόγω των εκλογών.
Στελέχη της ΔΕΗ πάντως εξακολουθούν να επιμένουν ότι το ζήτημα των ΥΚΩ θα μπορούσε να λυθεί και χωρίς νομοθετική ρύθμιση. Δεδομένου ότι το ποσόν αυτό, το οποίο θα αποτελούσε μία ανάσα για την εταιρία, θα πρέπει να εκχωρηθεί από το υπερπλεόνασμα, είναι σαφές ότι άπτεται της γενικότερης δημοσιονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.