H συμφωνία για την ανάθεση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην πολλά υποσχόμενη θαλάσσια περιοχή Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης με την κοινοπραξία των ExxonMobil - Total - ΕΛΠΕ, αναμένεται να υπογραφεί αύριο, Πέμπτη 27 Ιουνίου, σε μια πανηγυρική τελετή στην Αθηναΐδα.
Την υπογραφή της σύμβασης, η οποία αποτελεί την κατάληξη μίας διαγωνιστικής διαδικασίας που ξεκίνησε το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας πριν από περίπου 2 χρόνια, είχε προαναγγείλει εξάλλου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Η διαδικασία για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στη συγκεκριμένη περιοχή ξεκίνησε μετά από ενδιαφέρον που εξέφρασε η ίδια η κοινοπραξία ExxonMobil-Total-ΕΛΠΕ για τις ανωτέρω περιοχές. Ας σημειωθεί ότι τόσο η ExxonMobil όσο και η γαλλική Total έχουν ήδη δραστηριότητα στο upstream στην ανατολική Μεσόγειο (Κύπρος κλπ)
«Τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όλα αυτά δεν τα κάνουμε στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς, όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε ένα βάθος χρόνου και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, μετά την Σύνοδο Κορυφής.
Στο παρελθόν πάντως όταν είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για παραχώρηση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ( όχι ακριβώς στις ίδιες συντεταγμένες) δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από καμία εταιρία, παρότι υπήρχε και τότε η έντονη φιλολογία περί πιθανότητας ύπαρξης πλουσίων κοιτασμάτων αερίου. Έκτοτε η ανακάλυψη του γιγάντιου κοιτάσματος αερίου Ζορ στη θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου, οι ανακαλύψεις στην Κύπρο και η τεχνολογική εξέλιξη των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε μεγάλα θαλάσσια βάθη φαίνεται ότι δημιούργησαν το κατάλληλο έδαφος για την προσέλκυση εταιριών.