Τεράστιο κοίτασμα στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και τη γεωπολιτική θέση της χώρας βρίσκεται στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΕ το υψηλό ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών έγκειται στο γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για το κοίτασμα που βρίσκεται κάτω από το βυθό της συγκεκριμένης περιοχής είναι τέτοιου μεγέθους που θα έχει στρατηγική σημασία για την την Βόρεια Ευρώπη, αποτελώντας ταυτόχρονα μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την προσεχή δεκαετία.
Πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ.χλμ. δυτικά και 19.868,37 τετρ.χλμ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες. Στην ανάδοχο κοινοπραξία μετέχουν οι Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%), ενώ δεν αποκλείεται στην συνέχεια να «κολλήσουν» και άλλοι διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί με αυξομειώσεις ποσοστών, όπως σημειώνουν πηγές της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το b.e. το χρονοδιάγραμμα που δίδει η κοινοπραξία και συγκεκριμένα η Total η οποία έχει αναλάβει το κύριο έργο των μελετών και ερευνών πριν το γεωτρύπανο τρυπήσει τον βυθό Ν.Δ. της Κρήτης , θα στείλει το πλέον σύγχρονο πλοίο της. Ο πρώτος χρόνος, δηλαδή φέτος και μέχρι το καλοκαίρι του 2020 θα κυλήσει με τις μελέτες που συνδέονται με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στη συνέχεια, δηλαδή μετά το καλοκαίρι του 2020 θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου έξι μήνες με έναν χρόνο. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η ανάλυση των σεισμικών ευρημάτων στην περιοχή που είναι άλλωστε και αυτές που δίνουν το ύψος της ποσότητας του κοιτάσματος. Από το 2022, όπως αναφέρουν κορυφαίες πηγές από την κοινοπραξία, το γεωτρύπανο θα είναι σε θέση να τρυπήσει τον βυθό που βρίσκεται Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενώ στελέχη της Total και της Exxonπαραμένουν αισιόδοξα για τα ευρήματα που θα προκύψουν από τα συγκεκριμένα οικόπεδα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή δε, αν τα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά, η συγκεκριμένη περιοχή θα καταστεί ως μία από τις βασικές γραμμές παραγωγής με φυσικό αέριο της Β. Ευρώπης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δε, η συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής αερίου θα αποτελέσει τον βασικό τροφοδότη του λεγόμενου αγωγού East Med που θα ξεκινάει από την Αίγυπτο, θα περνάει από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και την Ευρώπη.
Κι αν το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε προσφάτως στην Κύπρο δημιουργεί αισιοδοξία, όπως άλλωστε έχει γράψει το ΒΕ, η ποιότητα του βυθού Νοτιοδυτικά της Κρήτης δείχνει ποιοτικότερα χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνουν οι ίδιες πηγές.
Η ερευνητική περίοδος διαρκεί 8 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης), διάστημα στο οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού).
Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή:
- κατά τη φάση έρευνας:
1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης (Signature Bonus)
στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών)
- κατά τη φάση εκμετάλλευσης:
καθ' όλη τη διάρκεια αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties)
καταβάλλονται 200 ευρώ / τετρ.χλμ. της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος
Και το σημαντικότερο: Επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής).
Επιπλέον, τόσο κατά τη φάση έρευνας, όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ. Για το σκοπό αυτό καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση.