Tρία σημαντικά χρονικά ορόσημα για την πορεία της ΔΕΗ προσδιόρισε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Το πρώτο το τοποθέτησε στις 22 Αυγούστου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, που θα εγκρίνει τη νέα διοίκηση με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Γιώργο Στάσση.
Ας σημειωθεί ότι χθες παραιτήθηκαν πέντε ακόμη μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ πέραν του κ. Μανώλη Παναγιωτάκη, τα οποία πάντως παραμένουν στη θέση τους μέχρι να οριστούν τα νέα μέλη.
Ακολουθεί η 24η Σεπτεμβρίου, η ημερομηνία κατά την οποία, όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξη του, ο ορκωτός ελεγκτής της ΔΕΗ, η Ernst & Young θα παρουσιάσει τη νέα έκθεση για την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της εταιρίας. Μέχρι τότε, το υπουργείο και η νέα διοίκηση θα πρέπει προφανώς να έχουν λάβει τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας της εταιρίας, ώστε να τα συνυπολογίσει η Ernst &Young και να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της αντίστοιχης έκθεσης του Απριλίου, κατά την οποία εξέφραζε την ανησυχία για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Στα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η επιστροφή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας του 2011, ενός ποσού τη τάξης των 195 εκατ. ευρώ, η συμφωνία για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την οποία η ΔΕΗ ελπίζει να αντλήσει περί τα 300 εκατ. ευρώ και αναμένεται να υπογραφεί στα τέλη Αυγούστου αλλά και η αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, η οποία έχει εξαγγελθεί μεν αλλά το ακριβές ύψος δεν έχει προσδιοριστεί, με τις πληροφορίες να την τοποθετούν από 7% ως 10%. Απαραίτητη προϋπόθεση, με βάση τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η εν λόγω αύξηση δεν θα επιβαρύνει τον καταναλωτή, είναι να έχει αποφασιστεί μέχρι τότε η απαιτούμενη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, προκειμένου σε συνδυασμό με τη μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 6% να αντισταθμίσει την ανατίμηση στη χρέωση της ΔΕΗ.
Το τρίτο χρονικό ορόσημο τοποθετείται τον Οκτώβριο, στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας. Εκεί θα υπάρξουν και οι εφ΄ όλης της ύλης συζητήσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, την τύχη των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, των λιγντικών μονάδων της εταιρίας, του μεριδίου της στη λιανική κλπ. Πρόκειται για αποφάσεις καθοριστικής σημασίας για το μοντέλο αναδιοργάνωσης που θα εφαρμόσει η ΔΕΗ αλλά και τον τρόπο που θα λειτουργήσει η αγορά.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δείχνει ότι όταν δεν εφαρμόζεται ένα μέτρο, τότε αντικαθίσταται από κάποιο άλλο. Στις συζητήσεις, για παράδειγμα που είχαν γίνει επί της προηγούμενης κυβέρνησης, για τα ΝΟΜΕ - τα οποία τυπικά λήγουν τον Οκτώβριο- οι θεσμοί είχαν προτείνει την αντικατάστασή τους με άλλο προθεσμιακό προιόν, τουλάχιστον μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το target model. Aντίστοιχα, σε περίπτωση αποτυχίας του διαγωνισμού πώλησης των λιγντιτικών μονάδων (όπως και συνέβη) η συμφωνία προβλέπει την εξέταση άλλων εναλλακτικών λύσεων.
Ο κ. Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι τα ΝΟΜΕ πρέπει να καταργηθούν και ότι δεν σκοπεύει να πουλήσει λιγνιτικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς. ¨Εχει θέσει στο τραπέζι την πώληση μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ, του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής, αλλά το εγχείρημα αυτό χρειάζεται βάθος χρόνου για να υλοποιηθεί, με τα πιο αισιόδοξα προγνωστικά να το τοποθετούν το 2022. Όσο για την απόσυρση λιγντικών μονάδων, η επίσπευση του μέτρου “κολλά” στις ανάγκες ηλεκτρισμού της χώρας.