Με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τους Ενεργειακούς Πόρους Φράνισιν Φάνον συναντάται σήμερα το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, εν όψει της ευρύτερης διυπουργικής συνάντησης που πραγματοποιείται αύριο, Τετάρτη 7 Αυγούστου, με τους αρμόδιους υπουργούς της Κύπρου και του Ισραήλ κκ Γιώργου Λακκοτρύπη και Yuval Steinitz με τη συμμετοχή και του κ. Φάνον.
Ας σημειωθεί ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος έρχεται στην Αθήνα, από το Αμμάν της Ιορδανίας, ενώ προηγουμένως είχε επισκεφθεί τη Βυρυττό.
Στην ατζέντα της συνάντησης αλλά και της διυπουργικής διάσκεψης που ακολουθεί την επόμενη ημέρα είναι η ευρύτερη ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και ο αγωγός αερίου EastMed, ο οποίος θα ξεκινά από τα offshore κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ, θα φθάνει στην Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, με τελική κατάληξη την Ιταλία. Στους στόχους είναι και η προετοιμασία της διακρατικής συμφωνίας Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας για τον αγωγό EastMed, η οποία παρότι συζητείται εδώ και καιρό έχει καθυστερήσει σημαντικά, ειδικά μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης, τον περασμένου Μάρτιο να “παγώσει” τις διαδικασίες, ζητώντας νέα περιβαλλοντική μελέτη για το έργο.
Μετά τις ευρωεκλογές πάντως το ενδιαφέρον των Ιταλών φάνηκε να αναζωπυρώνεται. Μάλιστα πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν αποδώσει στην απόφαση του Μαρτίου πολιτική σκοπιμότητα λόγω των (τότε) επικείμενων ευρωεκλογών, καθώς ο κομματικός συνασπισμός που κυβερνά σήμερα στην Ιταλία είχε στηρίξει, πριν την ανάδειξή του στην εξουσία, διάφορες οικολογικές οργανώσεις που ήταν κατά τόσο του αγωγού EastMed όσο και του αγωγού ΤΑΡ, στο πλαίσιο της ευρύτερης αντίθεσής τους με τα ορυκτά καύσιμα.
Ο αγωγός αερίου EastMed, ένα έργο της τάξης των 7 δισ. δολαρίων, προωθείται ως το “κανάλι” διοχέτευσης του αερίου της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω μίας καθαρά ευρωπαϊκής διαδρομής μήκους περίπου 2.200 χλμ, απο τα υπεράκτια κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ ως την Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και την Ιταλία, με προοπτικές σύνδεσης και προς τη ΝΑ Ευρώπη. Παρότι η οικονομική του βιωσιμότητα έχει αμφισβητηθεί από πολλούς και κάποτε αποτελούσε την τελευταία επιλογή για την εξαγωγή του αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου με πρώτη μία διαδρομή μέσω Τουρκίας, η κρίση στις σχέσεις της Αγκυρας τόσο με το Τελ Αβίβ όσο και με την Ουάσιγκτον, έφερε τον ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγό στο προσκήνιο, αυτή τη φορά με τη στήριξη τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ.
Σε πρώτη φάση πάντως οι εξαγωγές τους αερίου της ανατολικής Μεσογειου σχεδιάζεται να γίνουν μέσω της σταθμού υγροποίησης στην Αίγυπτο.