Εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η γειτονική χώρα συνεχίζει να αγνοεί τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της διεθνής κοινότητας για τις παράνομες γεωτρήσεις στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρο.
Μία ημέρα μετά το νέο κρεσέντο προκλήσεων από τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίες επανέλαβε τα περί «γαλάζιας πατρίδας» έγινε γνωστό ότι η Τουρκία, με νέα παράτυπη Navtex, δεσμεύει μεγάλη περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.
Ο κ. Ακάρ σε μία ακόμη προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, απηύθυνε εκ νέου την προειδοποίηση «να μην δοκιμάσει κανείς τη δύναμή μας», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για δήλωση ετοιμότητας της Τουρκίας, αν προκύψει ξανά ανάγκη στην Κύπρο…
Παράλληλα, ο Χουλουσί Ακάρ «θυμήθηκε» τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τόνισε ότι τα «δικαιώματα» της Τουρκίας πρέπει να γίνουν σεβαστά. «Όταν μιλάμε για Γαλάζια Πατρίδα, εννοούμε μία περιοχή 462 χλμ.στην οποία περιλαμβάνεται και η θάλασσα και ο ουρανός. Έχουμε δικαιώματα που καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και αναμένουμε από τους συνομιλητές μας και γείτονές μας να τα σεβαστούν. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε να προχωρήσουμε» τόνισε προκαλώντας εκ νέου την Ελλάδα και Κύπρο.
Επανέλαβε ότι «η Κύπρος για εμάς, για το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας, για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποτελεί εθνική μας υπόθεση. Γνωρίζουμε ότι η μοίρα μας με τους Κύπριους αδελφούς μας είναι κοινή. Είμαστε πάντα δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας και στη θλίψη και στην περηφάνια».
Για τις διαπραγματεύσεις τόνισε ότι «το θέμα της πολιτικής ισότητας των Κύπριων αδελφών μας και στο θέμα της ασφάλειας έχουμε δηλώσει πολλές φορές ότι έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία και δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσουμε. Και το επαναλάβαμε πάλι εδώ. Δεν επιβάλλουμε καμία λύση, ούτε και αποκλείουμε κάποια λύση. Αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε δηλώσει επίσης ότι διαπραγμάτευση για τη διαπραγμάτευση δεν βοηθά κανέναν. Και συμφωνούν και οι φίλοι μας εδώ».
Επανέλαβε ότι η Τουρκία (μαζί με την Ελλάδα και την Αγγλία) «είναι εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο και κανείς να μην έχει αμφιβολία ότι δεν θα ασκήσει το δικαίωμά της που απορρέει από τη συγκεκριμένη συνθήκη, αν αυτό χρειαστεί ξανά».