H αλλαγή σκυτάλης, μεθαύριο Πέμπτη 22 Αυγούστου στην ηγεσία τη ΔΕΗ αποτελεί και το πρώτο, από τα τρία κρίσιμα ορόσημα, όπως τα έχει προσδιορίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, για τη διάσωση της εταιρίας.
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ για την έγκριση της τοποθέτησης του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιώργου Στάσση.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα από την αρχική ανακοίνωσή του ως την τυπική ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Στάσσης επισκέφθηκε αρκετές φορές την εταιρία για να ενημερωθεί από την απερχόμενη διοίκηση του κ. Μ. Παναγιωτάκη για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Oπως έχει ήδη δεσμευτεί ο υπουργός, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να προχωρήσουν οι αποφάσεις, οι οποίες θα δώσουν μία ανάσα ρευστότητας στην επιχείρηση: Πρώτα είναι η αύξηση των τιμολογίων. Για να πραγματοποιηθεί όμως θα πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ΕΤΜΕΑΡ, μία άσκηση αρκετά απαιτητική, αφού στόχος είναι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (μίας χρέωσης υπέρ των ΑΠΕ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές) να αντισταθμίσει, μαζί με τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση, την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Μία αύξηση, που τοποθετείται γύρω στο 7-10%, χωρίς ακόμα να έχει αποφασιστεί αν θα είναι ενιαία, ή αν θα συνδυαστεί με ρήτρα CO 2 ή ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η απόφαση για την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ, η οποία θα περιλαμβάνει και τον νέο τρόπο υπολογισμού της σχετικής χρέωσης για τις βιομηχανίες και θα αφορά όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, δρομολογείται να εκδοθεί ως το τέλος του μήνα, προκειμένου αν είναι δυνατόν ακόμα και από την 1η Σεπτεμβρίου να ισχύσουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Αλλωστε η αύξηση των τιμολογίων πέραν της ενίσχυσης της ρευστότητας της ΔΕΗ “ξεκλειδώνει” και τις κινήσεις της για φρέσκο δανεισμό. Ας σημειωθεί, ότι η έκδοση του ομολογιακού δανείου των 250-300 εκατ. ευρώ που προγραμμάτιζε η διοίκηση της ΔΕΗ από τον περασμένο χειμώνα, έχει παγώσει, ακριβώς λόγω της μη αύξησης των τιμολογίων, κίνηση που συνιστούσαν όλοι οι σύμβουλοι της εταιρίας, καθώς θεωρείται ότι θα επιδράσει καταλυτικά στις αγορές.
Τα τιμολόγια όμως δεν αρκούν. Χρειάζεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την επιστροφή στη ΔΕΗ των λεγόμενων ΥΚΩ του 2011, ένα ποσό της τάξης των 195 εκατ. ευρώ, για το οποίο γίνονται επαφές με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να βρεθεί το κονδύλι από το οποίο θα δοθεί.
Ταυτόχρονα πρέπει να φανεί ότι προχωρά η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, για τα οποία αναμένονται εξελίξεις.
Εκτός από τα τρία αυτά, άμεσης απόδοσης μέτρα, το υπουργείο και η νέα διοίκηση της ΔΕΗ πρέπει να δρομολογήσουν και τις μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον της εταιρίας, όπως το σχέδιο που έχει προαναγγελθεί για την πώληση μέρους του ΔΕΔΔΗΕ, του διαχειριστή των δικτύων διανομής ηλεκτρισμού. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί, γύρω στα 2 χρόνια το λιγότερο.
Τα μέτρα άμεσης απόδοσης πάντως θα πρέπει να έχουν κλειδώσει ως τα μέσα Σεπτεμβρίου το αργότερο, για να έχει θετικό πρόσημο η έκθεση της Ernst & Young, με τα σχόλια για την εξαμηνιαία λογιστική κατάσταση της εταιρίας, που αποτελεί και το δεύτερο ορόσημο, το οποίο έχει θέσει ο κ. Χατζηδάκης, Η έκθεση ανακοινώνεται στις 24 Σεπτεμβρίου.
Το τρίτο ορόσημο τέλος δεν είναι άλλο από τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών τον Οκτώβριο, μία διαπραγμάτευση καθοριστική λόγων των πολλών εκκρεμοτήτων στον τομέα της Ενέργειας, εκ των οποίων πολλές “ακουμπούν” άμεσα τη ΔΕΗ : Από τα ΑΔΙ και τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ως τους αποτυχημένους διαγωνισμούς εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς (target model) κλπ.