Το σενάριο της κατάργησης της έκπτωσης συνέπειας στου λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ, δηλαδή της έκπτωσης του 10% στους πελάτες που πληρώνουν έγκαιρα του λογαριασμούς, φαίνεται ότι συγκεντρώνει όλο και λιγότερους υποστηρικτές, στις “ασκήσεις” του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας, της ΡΑΕ και της ΔΕΗ για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ χωρίς να επιβαρυνθεί η τσέπη του καταναλωτή, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Μία εξίσωση, που όπως φαίνεται πολύ δύσκολα θα λυθεί.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης χαρακτήρισε «έγκλημα την κατάργηση συνέπειας”, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ πρέπει να επιβραβεύει τους συνεπείς καταναλωτές. Εξάλλου και ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης φάνηκε πολύ επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο αυτό, σε δηλώσεις του την περασμένη Πέμπτη, 22 Αυγούστου, την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.
Κοινός φόβος, όπως όλα δείχνουν, είναι ότι η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας μπορεί να διώξει τους “καλούς” πελάτες της ΔΕΗ και να τους στρέψει σε άλλους προμηθευτές, κάνοντας ταυτόχρονα και πιο “ελαστικούς” του πελάτες που απομένουν, όσον αφορά στις προθεσμίες εξόφλησης των λογαριασμών, σε μία περίοδο που η εταιρία αποζητά απεγνωσμένα ρευστότητα.
Από την άλλη πλευρά, τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει ένα εκ νέου “ψαλίδισμα” της έκπτωσης συνέπειας, από το 10% σήμερα στο 7% ή και 5%. Αλλωστε η εν λόγω έκπτωση έχει ήδη μία φορά μειωθεί, από το 15% στο 10%.
Οσο για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, ακόμα δεν φαίνεται να έχει βρεθεί, το ποσοστό εκείνο που θα επέτρεψε στη ΔΕΗ να αυξήσει τα τιμολόγια κατά περίπου 10%- όσο ήταν ο αρχικός στοχος-, χωρίς να διαταραχθεί ο Λογαριασμός των ΑΠΕ και χωρίς να επιβαρυνθεί ο λογαριασμός του καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει τελικά ένας συνδυασμός κινήσεων, που ενδεχομένως να καταλήξει και σε μία μικρή αύξηση του συνολικού λογαριασμού.
Παράλληλα, η νέα διοίκηση της ΔΕΗ θέλει να “τρέξει” με γοργούς ρυθμούς το “κυνήγι” των κακοπληρωτών και να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από τους ληξιπρόθεσμους και καθυστερούμενους λογαριασμούς. Στο θέμα έδωσε άμεση προτεραιότητα και ο κ. Στάσσης με δηλώσεις του και όπως φαίνεται στο ζήτημα των ανεξόφλητων θα έχει τη συμπαράσταση της ΓΕΝΟΠ : «Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ εξαπολύει κυνήγι κακοπληρωτών. Υπάρχουν 2,7 δις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δεν είναι υπόθεση των τελευταίων χρόνων, μόνο» δήλωσε ο κ. Αδαμίδης στο “One Line”, προσθέτοντας ότι «εμείς είχαμε προτείνει να κόβεται το ρεύμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές…. αλλά πάντοτε η ΔΕΗ ήταν η εταιρεία , που η πολιτική ηγεσία με κάποιο τρόπο καπέλωνε τη διοίκηση και έλεγε μη κόβεται το ρεύμα εκεί ή εκεί».
Σε πρώτη φάση, όπως προκύπτει και από πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΕΗ, στο στόχαστρό της μπαίνουν 1,5 εκατομμύριο πελάτες της, με οφειλές άνω 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η εταιρία έχει ήδη δώσει εντολή στο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για εντατικοποίηση των διακοπών ρεύματος σε πελάτες που έχουν εντοπιστεί ότι συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, συσσωρεύοντας μεγάλα ποσά οφειλής.
Ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών που οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 6 μηνών ανέρχεται σε 582.000 με οφειλές, που υπολογίζονται στα € 545 εκατ.
Σε αυτούς προστίθενται άλλοι 895.000 «τελικοί λογαριασμοί» με ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Ως «τελικοί καταναλωτές» χαρακτηρίζονται κυρίως επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, σπίτια που επίσης έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση, αλλά και πολλοί καταναλωτές που συσσώρευσαν χρέη στην ΔΕΗ και στην συνέχεια άλλαξαν πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος.
Το “σαφάρι” κατά των κακοπληρωτών δεν αφορά στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, που είναι ενταγμένες στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Τέλος, σχετικά με την τιτλοποίηση οφειλών, τα πρώτα αποτελέσματα, και αυτά για το πρώτο πακέτο οφειλών, δεν πρέπει να αναμένονται πριν τον Οκτώβριο.