Στο προσκήνιο επανέρχονται τα “ΑΔΙ”, δηλαδή ο μηχανισμός αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων για την ισχύ που διαθέτουν στο σύστημα, σε συνδυασμό αυτή τη φορά με την πολιτική επιτάχυνσης της απολιγντιοποίησης. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι το σχέδιό για τα νέα ΑΔΙ συζητήθηκε με τους εκπροσώπους των θεσμών, την περασμένη εβδομάδα και έχει ενταχθεί στο ενημερωτικό κείμενο της ελληνικής πλευράς προς τις Βρυξέλλες.
Η βασική θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας είναι πως πρέπει να υπάρξει ο κατάλληλος μηχανισμός προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες επενδύσεις σε νέες μονάδες φυσικού αερίου, που θα χρειαστούν για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, καθώς θα αποσύρονται οι λιγνιτικές, με στόχο στο τέλος να απομείνουν μόνον δύο, ο Αγιος Δημήτριος 5, ισχύος 375 MW και η υπό κατασκευή Πτολεμαϊδα 5, ισχύος 660 MW.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, δηλαδή τα νέα ΑΔΙ που διεκδικούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, εξετάζεται και το γερμανικό μοντέλο, με το capacity reserve, την εφεδρεία ισχύος. Στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού οι μονάδες της ΔΕΗ που θα αποσυρθούν θα παραμείνουν σε ψυχρή εφεδρεία υπό την ευθύνη του ΑΔΜΗΕ ο οποίος θα τις θέτει σε λειτουργία σε περιόδους περιορισμένης επάρκειας του συστήματος. Και τα δύο πάντως συστήματα αποτελούν μηχανισμούς απoζημίωσης μονάδων.
Το νέο σχέδιο για την ταχύτερη απολιγντιτοποίηση προβλέπει κατ’ αρχήν το “σβήσιμο” του σταθμού του Αμυνταίου συνολικής ισχύος 600 MW και της Μεγαλόπολης 3, ισχύος 300 MW, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020. Θα ακολουθήσει το κλείσιμο των δυο μονάδων της Καρδιάς, αμέσως μόλις εξασφαλιστεί η τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης της περιοχής. Μεσοπρόθεσμα στόχος της κυβέρνησης αλλά και της ΔΕΗ που έχει αναλάβει να εκπονήσει το νέο σχέδιο απολιγνιτοποίησης είναι να αποσυρθούν και οι τρεις μονάδες που είχαν τεθεί προς πώληση στους δυο, πρόσφατους αποτυχημένους διαγωνισμούς της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό σε επόμενο στάδιο θα τεθούν εκτός λειτουργίας η μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα ισχύος 330 MW και η Μεγαλόπολη. IV. Η Μεγαλόπολη ΙΙΙ, που επίσης είχε τεθεί προς πώληση, θα “σβήσει” νωρίτερα, όπως προαναφέρθηκε.
Με βάση το σχέδιο αυτό αλλά και όσα συζητούνται την περίοδο αυτή, το 2030 η λιγνιτική ισχύς της χώρας αναμένεται έχει πέσει στα 1.035 MW, εξυπηρετούμενο από τις μονάδες Αγιος Δημήτριος 5 και Πτολεμαϊδα 5, σε σχέση με τα 4.337 MW σήμερα.