Σε τρεις εταιρίες “σπάει” η ΔΕΠΑ σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο που εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίες φυσικού αερίου, το οποίο πλέον προβλέπει την πώληση του 65% των μετοχών, δηλαδή του συνόλου της συμμετοχής του δημοσίου. Η μόνη εξαίρεση φαίνεται να αφορά στις λεγόμενες διεθνείς δραστηριότητες της ΔΕΠΑ, τις συμμετοχές σε διεθνή πρότζεκτ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, που έγιναν χθες στο υπουργείο, λίγο μετά τη λήξη της συνάντησης που είχε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η μέχρι σήμερα ενιαία εταιρία θα διαχωριστεί σε ΔΕΠΑ-Εμπορίας, στην οποία θα ενταχθεί και η ΕΠΑ Αττικής, σε ΔΕΠΑ Υποδομών (δίκτυα διανομής) και σε ΔΕΠΑ Διεθνείς Δραστηριότητες, με το δημόσιο να πουλά το σύνολο της δικής του συμμετοχής στις δύο πρώτες εταιρίες, το 65%.
Το υπόλοιπο 35% της ΔΕΠΑ ανήκει στα ΕΛΠΕ, τα οποία στο παρελθόν είχαν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, αφού ο νόμος που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση την περασμένη άνοιξη, προέβλεπε κατ’αρχήν τη διχοτόμηση της ΔΕΠΑ σε εταιρία Εμπορίας και σε εταιρία Υποδομών, η οποία θα είχε ως θυγατρική την εταιρία με τις διεθνείς δραστηριότητες. Επίσης προέβλεπε την πώληση πλειοψηφικού μεριδίου. της τάξης του 51%, της ΔΕΠΑ Εμπορίας αλλά διατήρηση σε πρώτη φάση της πλειοψηφίας του δημοσίου, του 51%, στην εταιρία Υποδομών, με δυνατότητα διάθεσης του 14%.
Οι “διεθνείς δραστηριότητες” αφορούν στις συμμετοχές της ΔΕΠΑ σε έργα όπως ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB, το πρότζεκτ για τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη
Στόχος είναι η σχετική νομοθετική παρέμβαση να κατατεθεί στη Βουλή όσο το δυνατόν συντομότερα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετασχηματισμού της ΔΕΠΑ, που θα επιτρέψουν και την ταχεία ιδιωτικοποίησή της.
Το “πετράδι” του στέμματος, δηλαδή το περιουσιακό στοιχείο που ελκύει περισσότερο τους δυνητικούς επενδυτές, φαίνεται πως παραμένει η “ΕΠΑ Αττικής”.
Εξάλλου, όσον αφορά στα ΕΛΠΕ ο υπουργός στις δηλώσεις του φάνηκε να αφήνει ανοικτά όλα τα σενάρια, ακόμα και αυτό της σύμπραξης με τον όμιλο Λάτση για την πώληση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματέυσεις για το θέμα αυτό δεν έχουν λήξει. ‘Ηταν χαρακτηριστικό ότι σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων απέφυγε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας περί αυτοτελούς πώλησης του πακέτου του δημοσίου, ενώ όταν ρωτήθηκε για το τι θα πράξει ο όμιλος Λάτση επανέλαβε πως όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Οσο για το αν το “πακέτο” του δημοσίου θα πωληθεί μέσω Χρηματιστηρίου, προτίμησε να παραπέμψει στην αβεβαιότητα για το Brexit και τις επιπτώσεις του στις χρηματιστηριακές αγορές. “Για να δούμε τι θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου με το Brexit” είπε χαρακτηριστικά.