To σχέδιο για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Αμύνταιο 1 και 2 καθώς και της Μεγαλόπολης ΙΙΙ επιβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία παραμένει κάθετα αντίθετη στη βίαιη απολιγντιτοποίηση αλλά και στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα διανομής.
Ο υπουργός σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους λίγο μετά τη συνάντηση είπε πως οι τρεις μονάδες που προαναφέρθηκαν θα αποσυρθούν ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2020, ενώ ο σταθμός της Καρδιάς θα ακολουθήσει μόλις βρεθεί λύση για την τηλεθέρμανση της Κοζάνης. Κύκλοι της ΓΕΝΟΠ πάντως εξέφραζαν την εκτίμηση ότι με τη γενικότερη πολιτική που ακολυθείται ως το 2025 δεν θα έχουν απομείνει στη ΔΕΗ παρά τέσσερις μονάδες σε λειτουργία, η Μελίτη Ι στη Φλώρινα, ο ΄Αγιος Δημήτριος 5 στην Κοζάνη, η Πτολεμαϊδα 5 και η Μεγαλόπολη 4.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΕΝΟΠ τονίζει την “κάθετη αντίθεση στη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και ιδιαίτερα για τις συνέπειες που θα έχει αυτή στην Απασχόληση και την Οικονομία των περιοχών όπου υπάρχει λιγνιτική δραστηριότητα” και παράλληλα θέτει ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας. “Είναι θετικό πάντως ότι τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν τη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία ώστε να δουν εκ του σύνεγγυς τις περιοχές που επηρεάζονται και να έχουν άμεση επαφή με τους εργαζόμενους σε Μονάδες και Ορυχεία, τους κατοίκους αλλά και τις επαγγελματικές οργανώσεις και τους τοπικούς φορείς” αναφέρει η ανακοίνωση.
Εξίσου κάθετη αντίθεση εξέφρασε η ΓΕΝΟΠ και όσον αφορά τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο αυτό θα απαξιώσει τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής και παράλληλα θα σημάνει την απώλεια ετήσιων κερδών της τάξης των 400 εκατ. ευρώ (EBITDA).
Από την άλλη πλευρά, η συνδικαλιστική οργάνωση αναφέρει ότι συμφωνεί με την πρόθεση του υπουργείου να αποδεσμεύσει τη ΔΕΗ από το ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο των ΔΕΚΟ που δεν της επιτρέπει να ανταποκρίνεται με ταχύτητα και με ευελιξία σε ζητήματα προσλήψεων προσωπικού και προμηθειών , στη βάση βεβαίως του ενωσιακου δίκαιου και των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Η αναφορά σχετίζεται με τη σχετικό νομοσχέδιο που σκοπεύει να φέρει στη Βουλή τον Οκτώβριο ο υπουργός κ. Χατζηδάκης.
Η ΓΕΝΟΠ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σύντομα νέα συνάντηση με τον υπουργό και ότι θα προβεί σε εξαντλητικό διάλογο για όλα τα θέματα με τους εργαζόμενους, με συναντήσεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στους χώρους εργασίας. “Κανένα θέμα δεν είναι ασήμαντο. Από την κυβερνητική απόφαση για την κατάργηση της έκπτωσης που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, έως το ζήτημα της απόσυρσης μονάδων ή της διακοπής δραστηριοτήτων της ΔΕΗ” αναφέρει στην ανακοίνωση.
Όσον αφορά τέλος στην διεδικασία εθελουσίας εξόδου υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση είναι πρόωρη.