Πρόταση για την υιοθέτηση ενός προσωρινού μηχανισμού αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, σαν τον μηχανισμό ευελιξίας που καταργήθηκε τον Μάρτιο του 2019 φέρεται να εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας καθώς ο Μόνιμος Μηχανισμός δείχνει ότι έχει ακόμα….πολύ δρόμο μπροστά του για να εγκριθεί και να εφαρμοστεί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς δέχεται εισηγήσεις για τη θεσμοθέτηση ενός προσωρινού μηχανισμού, που θα περιλαμβάνει τις λεγόμενες ευέλικτες μονάδες (φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικά) αλλά και την απόκριση της ζήτησης -στη φάση αυτή τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας- μέχρις ότου να διευθετηθούν τα ζητήματα που αφορούν στον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος
Ας σημειωθεί εδώ ότι ο αντίστοιχος προηγούμενος, προσωρινός Μηχανισμός Αποζημίωσης της Ευελιξίας για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής πάγωσε μετά από παρέμβαση της Κομισιόν, η οποία έκρινε ότι δεν ανταποκρινόταν στις ευρωπαϊκές νόρμες γιατί δεν προέβλεπε τη συμμετοχή του demand response (απόκριση ζήτησης). Εκτότε και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2019, οι μονάδες παραμένουν εκτός μηχανισμού αποζημιώσεων, εν αναμονή του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, τον οποίο θεσμοθέτησε μεν ο πρώην υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης λίγο πριν τις εκλογές, δεν μπορεί όμως ακόμα να εφαρμοστεί λόγω των πολλών εκκρεμοτήτων και χρονοβόρων διαδικασιών.
Για να εγκριθεί από την ΕΕ ένας μόνιμος μηχανισμός και μάλιστα δεκαετούς διάρκειας όπως προέβλεπε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης με αποζημιώσεις μεταξύ 40.000 – 65.000 ανά MW, πρέπει η Κομισιόν να δεχθεί την αναγκαιότητα ύπαρξης του. Η τεκμηρίωση που ζητούν οι Βρυξέλλες προϋποθέτει όμως την εκπόνηση νέας μελέτης επάρκειας του συστήματος από τον ΑΔΜΗΕ.
Η προηγούμενη μελέτη του Διαχειριστή, που εκπονήθηκε το 2018, πρέπει να επικαιροποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας Κωστή Χατζηδάη για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση αλλά και την προχθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη περί απόσυρσης όλων των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028. Στο πλαίσιο αυτό, η κατάρτιση της νέας μελέτης επάρκειας προϋποθέτει να έχουν ξεκαθαρίσει τα σχέδια της ΔΕΗ μέσω του νέου business plan που προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και να έχει διαμορφωθεί ο νέος εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός, ο οποίος επίσης έχει ανακοινωθεί ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Πολύ πιθανόν είναι εξάλλου να εξεταστεί και το “capacity reserve”, ο μηχανισμός εφεδρικής ισχύος, στο πρότυπο του γερμανικού μοντέλου για τις ανθρακικές μονάδες. Στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού οι μονάδες που αποσύρονται, εν προκειμένω οι λιγνιτικές της ΔΕΗ, παραμένουν σε ψυχρή εφεδρεία υπό την ευθύνη του ΑΔΜΗΕ ο οποίος θα μπορεί να τις θέτει σε λειτουργία, όταν απαιτείται για τις ανάγκες του συστήματος.
Από την άλλη πλευρά πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο εξετάζει και το ενδεχόμενο να μην επιδιώξει προσωρινά μέτρα στήριξης των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, μέχρι το καλοκαίρι του 2020, οπότε εκτιμά ότι μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τόσο για την εφαρμογή του target model, όσο και για τον μόνιμο μηχανισμό.