Περισσότερες συζητήσεις στα τέλη Οκτωβρίου θέλει το Πεκίνο, πριν κλείσουν οι λεπτομέρειες για την «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ και πριν ο Κινέζος πρόεδρος Σι συμφωνήσει να την υπογράψει, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
H Kίνα μπορεί να στείλει αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου Λίου Χε, ο οποίος είναι κορυφαίος διαπραγματευτής της, για να οριστικοποιήσει μία γραπτή συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να υπογραφεί τον επόμενο μήνα στη Χιλή, στη Διάσκεψη Κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού.
Σύμφωνα επίσης με το πρακτορείο, η Κίνα θέλει να καταργηθεί και η προγραμματισμένη αύξηση δασμών του Δεκεμβρίου, κάτι που η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ακόμη εγκρίνει.
Μνούτσιν
Την αισιοδοξία πως ΗΠΑ και Κίνα έχουν μία συμφωνία πρώτης φάσης, η οποία διαχειρίζεται βασικά στοιχεία της εμπορικής διαμάχης ανάμεσα στις δύο χώρες, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.
Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Στίβεν Μνούτσιν τόνισε: «Εχουμε ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις την τελευταία εβδομάδα. Εχουμε θεμελιώδη συμφωνία».
Ανάμεσα στα βασικά σημεία που διαχειρίζεται ο τελευταίος γύρος συνομιλιών είναι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και «πολύ σημαντικά δομικά ζητήματα», που αφορούν τη γεωργία, όπως ανέφερε ο υπουργός.
Τόνισε ωστόσο ότι πιθανόν να τεθεί σε ισχύ ο πρόσθετος γύρος δασμών σε κινεζικές εισαγωγές, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Δεκεμβρίου, εάν δεν επιτευχθεί έως τότε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα.
«Έχω κάθε προσδοκία -εάν δεν υπάρξει συμφωνία, αυτοί οι δασμοί θα εφαρμοστούν- αλλά αναμένω ότι θα έχουμε μια συμφωνία», δήλωσε ερωτηθείς για τον γύρο των δασμών που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου.
Τι πραγματικά συμφώνησαν ΗΠΑ - Κίνα για το εμπόριο
Οι ΗΠΑ θα αναστείλουν την επιβολή νέων δασμών την επόμενη εβδομάδα, με αντάλλαγμα κάποιες παραχωρήσεις από την Κίνα, κυρίως σε ό,τι αφορά την αγορά αγροτικών προϊόντων. Αυτή η «προκαταρκτική» συμφωνία που περιέγραψε ο Τραμπ ως ουσιαστική πρώτη φάση συμφωνίας αναμένεται, γράφουν οι Financial Times, να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην παγκόσμια οικονομία και να ηρεμήσει τις αγορές που φοβήθηκαν περαιτέρω κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο. Πρόκειται βέβαια για κάτι πολύ λιγότερο από μια σαρωτική επανεκκίνηση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, για την οποία μιλούσε ο Αμερικανός πρόεδρος από τις πρώτες ημέρες του στον Λευκό Οίκο.
ΗΠΑ και Κίνα αναμένεται να ολοκληρώσουν το κείμενο της περιορισμένης συμφωνίας τις επόμενες πέντε εβδομάδες πριν από μια πιθανή συνάντηση Τραμπ - Σι. Αν αυτό συμβεί, θα επιτρέψει στον Τραμπ να μιλήσει για πρόοδο και να πάρει πολιτικές ανάσες σε μια δύσκολη γι' αυτόν στιγμή.
Στις διαπραγματεύσεις οι ΗΠΑ προσέφεραν περιορισμένες διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά τους δασμούς. Συμφώνησαν να αναστείλουν τις αυξήσεις σε κινεζικά προϊόντα 250 δισ. ευρώ από το 25% στο 30%, κίνηση που προγραμματιζόταν για την Τετάρτη. Ωστόσο δεν υποχώρησαν σε κάποιους από τους υφιστάμενους δασμούς, περιλαμβανομένων και αυτών που επέβαλαν τον Σεπτέμβριο. Παραμένει επίσης η απειλή για δασμούς 15% σε σειρά κινεζικών προϊόντων, περιλαμβανομένων καταναλωτικών, στις 15 Δεκεμβρίου. Επιπλέον δεν δεσμεύτηκαν να σταματήσουν το κυνήγι κατά της Huawei, την οποία θεωρούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Περιορισμένες ήταν και οι παραχωρήσεις από το Πεκίνο, ουσιαστικά ένα «αμπαλάρισμα» δεσμεύσεων που έγιναν στους πολλούς γύρους συζητήσεων που προηγήθηκαν, σχολιάζουν οι FT. Συμφώνησε σε κάποιες επιπλέον αγορές αγροτικών προϊόντων, κυρίως σόγια και χοιρινό, σε ποσότητες αξίας 40-50 δισ. δολάρια τον χρόνο, ποσό διπλάσιο έναντι αυτού της έναρξης του εμπορικού πολέμου, σύμφωνα με τον Τραμπ.
Παράλληλα, προσέφερε κάποια μέτρα σε θέματα που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία, τις ισοτιμίες και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Δεν έκανε, όμως, μεγάλες παραχωρήσεις σε θέματα βιομηχανικών επιδοτήσεων και άλλες πρακτικές που ενοχλούν τις ΗΠΑ και τις επιχειρήσεις τους.