Για λογιστικά φορολογικά κόλπα στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας κατηγορεί την Ελλάδα και δέκα ακόμα χώρες της ΕΕ, δημοσίευμα του Euractiv, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες αυτές έχουν συμπεριλάβει αναδρομικά φόρους που εισήχθησαν στο παρελθόν για να θεμελιώσουν το επιχείρημα ότι έχουν ήδη προχωρήσει σε πρόσθετη εξοικονόμηση ενέργειας, ως τμήμα των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών τους για το Κλίμα.
Τα υπό διερεύνηση λογιστικά κόλπα, κατά το Euractiv, περιλαμβάνουν την εξοικονόμηση ενέργειας μετά από αλλαγές στον ΦΠΑ στα καύσιμα, που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν και κατά τους επικριτές της τακτικής αυτής, δεν είχαν αποφασιστεί κατ 'ανάγκη ως μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας,
Η Τσεχία, για παράδειγμα, φέρεται έτοιμη να προτείνει ως μέτρο εξοικονόμησης φόρους σε καύσιμα που επιβλήθηκαν το 2014. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα, η Λετονία και η Λιθουανία προτίθενται επίσης να χρησιμοποιήσουν αλλαγές στη φορολογία καυσίμων, που έγιναν στο παρελθόν, ως πρόσθετη εξοικονόμηση ενέργειας.
Το λογιστικό τέχνασμα είναι αρκετά απλό: περιλαμβάνει τη σύγκριση της εκτιμώμενης εξοικονόμησης ενέργειας από τα υφιστάμενα φορολογικά μέτρα με την πιθανή εξοικονόμηση που θα υπήρχε εάν οι φόροι στα καύσιμα είχαν καθοριστεί στο ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο από την ΕΕ, με τη διαφορά να πιστώνεται ως πρόσθετη εξοικονόμηση.
Η εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της φορολογίας θεωρείται μέτρο ενεργειακής απόδοσης στο πλαίσιο της αναθεωρημένης οδηγίας της ΕΕ για την Ενεργειακή Απόδοση. Η τελευταία αναθεώρηση της εν λόγω οδηγίας έγινε το 2018, μαζί με την αναπροσαρμογή του στόχου της εξοικονόμησης σε «τουλάχιστον 32,5%» ως το 2030.
Ο στόχος εξοικονόμησης για το 2020 ήταν 20%, ένας στόχος που δεν φαίνεται ότι θα επιτευχθεί.
Όλες οι χώρες της ΕΕ υπέβαλαν τον Ιούνιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εθνικά τους σχέδια για την Εξοικονόμηση Ενέργειας. Σύμφωνα όμως με την ανάλυση της Επιτροπής, τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης που προβλέπουν τα εθνικά σχέδια κινδυνεύουν να αφήσουν ένα χάσμα 6,2 ποσοστιαίων μονάδων, κάτω από το στόχο της ΕΕ για το 32,5%.
Ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνει η Γερμανία, η οποίο δεν έχει ακόμα δεσμευτεί στον στόχο της Ενεργειακής Απόδοσης στο πλαίσιο του εθνικού της σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Χθες επρόκειτο να εξεταστούν τα 28 εθνικά σχέδια στη διάρκεια συνάντησης των εθνικών αντιπροσώπων για την Ενέργεια και το Κλίμα στις Βρυξέλλες, με σκοπό αφενός ε να γεφυρωθεί το χάσμα των 6,2 μονάδων και αφετέρου να συζητηθούν τα λεγόμενα «πρόσθετα μέτρα», που περιλαμβάνονται στα σχέδια. Το τελικό σχέδιο κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ θα πρέπει να παραδοθεί τον Δεκέμβριο.
Η εξοικονόμηση ενέργειας θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.