Κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν τη δανειοδοτική της πολιτική στο μέλλον καλείται να λάβει σήμερα, 15 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς συνεδριάζει το Διοικητικό της Συμβούλιο για να εξετάσει την πιστωτική πολιτική της τράπεζας μετά το 2020, όσον αφορά στη χρηματοδότηση έργων με ορυκτά καύσιμα.
Ας σημειωθεί ότι η εισήγηση των εσωτερικών υπηρεσιών της τράπεζας,- πρόταση την οποία στηρίζουν τα οικολογικά λόμπυ-, είναι από το 2020 η ΕΤΕπ να πάψει να δανειοδοτεί έργα ορυκτών καυσίμων, περιλαμβανομένων των υποδομών φυσικού αερίου. Αν η πρόταση περάσει, σημαίνει ότι πρότζεκτ, σαν τον, ελληνικού ενδιαφέροντος, αγωγό αερίου East Med, δεν θα δανειοδοτηθεί από την Τράπεζα, όταν και εφόσον αποφασιστεί η κατασκευή του.
Οι υποστηρικτές της άμεσης διακοπής χορήγησης πιστώσεων σε πρότζεκτ ορυκτών καυσίμων αναφέρουν ότι οι στόχοι για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα και την κλιματική ουδετερότητα δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν, αν συνεχιστεί την επόμενη δεκαετία η κατασκευή νέων έργων ορυκτών καυσίμων, πολλά από τα οποία σχεδιάζονται να λειτουργούν για δεκαετίες.
Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι το μήνυμα που θα δώσει στις εμπορικές τράπεζες η ΕΤΕπ αν πάψει να χρηματοδοτεί έργα ορυκτών καυσίμων. Η απόφσσή της θα μπορούσε να συμπαρασύρει τη πιστοδοτική πολιτική μεγάλου μέρους του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη τη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων που δεν συνάδουν με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας.
Από την άλλη πλευρά πάντως, πολλές χώρες της Ευρώπης υποστηρίζουν, ειδικά για το φυσικό αέριο ότι, είναι το καύσιμο της μετάβασης και ότι τα έργα φυσικού αερίου είναι απαραίτητα για να περάσει με ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια η ΕΕ στη νέα εποχή. Oι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνούν κάθετα με την πολιτική πλήρους κατάργησης της χρηματοδότησης έργων ορυκτών καυσίμων, ενώ τη θέση αυτή συμμερίζονται αρκετές άλλες χώρες.
Ας σημειωθεί ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ είναι οι μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Η επόμενη πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Βαν ντερ Λάιεν, η οποία αναλαμβάνει τα ηνία την 1η Νοεμβρίου, έχει δηλώσει ότι μεγάλο μέρος της ΕΤΕπ θα μετατραπεί σε Τράπεζα για το Κλίμα, πράγμα που ερμηνεύεται ότι μεγάλο μέρος των πόρων της ΕΤΕπ θα κατευθύνεται σε έργα ΑΠΕ, εξοικονόμησης-ενεργειακής απόδοσης αλλά και έργων για την ανακούφιση των περιοχών που θα πληγούν από την αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα.