Mε σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας για τη δημιουργία προθεσμιακής αγοράς ηλεκτρισμού χωρίς φυσική παράδοση, ανησυχώντας μήπως κατ’ αυτόν τον τρόπο καθυστερήσει η λειτουργία της “κανονικής” προθεσμιακής αγοράς με τα προϊόντα φυσικής παράδοσης, τα οποία και μπορούν, σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο, να μειώσουν το ενεργειακό κόστος
Ο υφυπουργός ΠΕΝ Γεράσιμος Θωμάς έχει αφήσει να εννοηθεί ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου θα λειτουργήσει προθεσμιακή αγοράς χρηματοοικονομικών προϊόντων ηλεκτρισμού χωρίς φυσική παράδοση ως αντίβαρο στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Τα χρηματοοικονομικά αυτά προϊόντα ηλεκτρισμού μπορεί να προσφέρουν λύσεις για την αντιστάθμιση κινδύνου, δεν καλύπτουν όμως την ανάγκη των μεγάλων βιομηχανιών για εξασφάλιση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικό κόστος. Δεδομένου δε ότι η λειτουργία της “κανονικής” προθεσμιακής αγοράς (με φυσική παράδοση φορτίων ηλεκτρικής ενέργειας) δεν είναι απολύτως υποχρεωτική για να λειτουργήσει το target model μετά τον Ιούνιο του 2020, η βιομηχανία ανησυχεί μήπως τελικώς η λειτουργία της καθυστερήσει έτι περαιτέρω.
Παράλληλα, οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές διεκδικούν την παράταση της διακοψιμότητας, καθώς είναι το μόνο μέτρο που απομένει, μετά την κατάργηση των ΝΟΜΕ, για τη διασφάλιση χαμηλότερου ενεργειακού κόστους, μέχρι να λειτουργήσει πλήρως το target model. Aς σημειωθεί ότι με βάση την υπουργική απόφαση για τις δημοπρασίες διακοπτόμενου φορτίου το μέτρο λήγει στο τέλος του χρόνου- με την τελευταία προγραμματισμένη δημοπρασία διακοψιμότητας να έχει ήδη πραγματοποιηθεί- αν και η απόφαση της ΕΕ με την οποία είχε εγκριθεί το μέτρο εκπνέει τον Φεβρουάριο του 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας προσανατολίζεται να ζητήσει από την ΕΕ παράταση της διακοψιμότητας για 18 μήνες, έναντι παράτασης της ισχύος του μέτρου για 3 χρόνια που διεκδικεί η βιομηχανία.
Ας σημειωθεί τέλος ότι η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται από την Οριακή Τιμή Συστήματος, είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα ήταν ακριβότερη κατά 22,2 ευρώ/MWh από τη μέση ευρωπαϊκή, καθώς διαμορφώθηκε στα 65,5 ευρώ/MWh, έναντι 43,3 ευρώ/MWh του μέσου όρου της ΕΕ. Μάλιστα, σε σχέση με τις δύο χώρες με τις οποίες το ελληνικό σύστημα πρόκειται να συζευχθεί στο πλαίσιο του target model, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, η ελληνική τιμή είναι υψηλότερη κατά 14,5 ευρώ/MWh και κατά 24,3 ευρώ/MWh , αντίστοιχα.