Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΟΠΑΠ αλλά και Πλαστικά Θράκης είναι από τις εταιρείες που θα μπορούσαν να βγουν κερδισμένες από την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των θεσμικών επενδυτών για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Αυτό υποστηρίζουν σε σχετική έκθεσή τους οι αναλυτές της Edison, επισημαίνοντας ότι αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός του ραντάρ πολλών θεσμικών επενδυτών, υπάρχουν ενδείξεις ότι το αφήγημα στην ελληνική αγορά αρχίζει να αλλάζει.
Όπως επισημαίνουν, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφει μέχρι στιγμής φέτος κέρδη 40% και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου έχει υποχωρήσει κατά 300 μονάδες βάσης, σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, μία ευρεία γκάμα μακροοικονομικών δεικτών αρχίζουν να δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Εξηγούν μάλιστα πως το γεγονός ότι το ελληνικό αφήγημα έχει αρχίσει να αλλάζει φαίνεται από εξελίξεις όπως η εκλογή κυβέρνησης φιλικής προς τις αγορές, της Νέας Δημοκρατίας, η πορεία της αγοράς ομολόγων, το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού καθώς τα δημοσιονομικά της χώρας αρχίζουν να ανακάμπτουν, καθώς και η πρόοδος στο θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό, η οποία υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Παράλληλα, οι αναλυτές της Edison υπογραμμίζουν πως οι διοικήσεις των εταιρειών που κατάφεραν να επιβιώσουν από την κρίση έχουν αναπτύξει δεξιότητες που τους επιτρέπουν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις ευέλικτες, αποδοτικές στη χρήση κεφαλαίων και ανθεκτικές στους κινδύνους.
Πιθανοί κερδισμένοι, λοιπόν, από αυτές τις αλλαγές θα είναι, σύμφωνα με την Edison:
* Οι ελληνικές εταιρείες με δεσπόζουσα θέση (με βάση το μερίδιο αγοράς) ή που καλύπτουν εξειδικευμένους τομείς, όπως ο ΟΠΑΠ, ο οποίος έχει αποκλειστικές άδειες στην Ελλάδα και προσδοκώμενη μερισματική απόδοση για το 2020 της τάξης του 8,9%.
* Εταιρείες παροχής υπηρεσιών χαμηλού κόστους, οι οποίες αναδιαρθρώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και παρουσιάζουν ισχυρή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών, όπως η Mytilineos. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται, οι αναλυτές της Edison συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τον CEO του ομίλου, Ευάγγελο Μυτιληναίο, τον Φεβρουάριο του 2019 και εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από την έμφαση που δίνει στο θέμα της ρευστότητας και στην απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών καθώς αναπτύσσεται η επιχείρηση.
* Εταιρείες που κερδίζουν από την αύξηση των δαπανών για έργα υποδομής, όπως η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.
* Εταιρείες με έκθεση σε διεθνείς αγορές, οι οποίες διαπραγματεύονται με discount ως προς το book value τους, όπως τα Πλαστικά Θράκης, μία εταιρεία που εξασφαλίζει το 80% των εσόδων της από το εξωτερικό, αλλά διαπραγματεύεται με discount 30% σε σχέση με την καθαρή αξία ενεργητικού της (NAV).
Οι αναλυτές της Edison αναφέρονται επίσης και στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, τα οποία θεωρούν πως είναι καλά τοποθετημένα μεταξύ των υπολοίπων ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, λαμβάνοντας υπόψη και τους κανονισμούς για τους ρύπους των καυσίμων που θα θέσει σε εφαρμογή ο IMO από το 2020.
Θεωρούν ότι στην περίπτωση των ΕΛΠΕ η μείωση των δανειακών υποχρεώσεων και η προοπτική υγειών ταμειακών ροών ανοίγουν ευκαιρίες για σημαντικές επανεπενδύσεις, αλλά πιθανώς και για πρόσθετες αμοιβές προς τους μετόχους.