Με μία στέβλωση φαίνεται ότι θα κάνει τελικώς πρεμιέρα η νέα χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, που διαμορφώνεται με το target model και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, αφού η ΔΕΗ μάλλον θα υποχρεωθεί να αγοράζει ένα μεγάλο ποσοστό, από 60% ως 80% της ποσότητας ρεύματος που πουλά, από την προημερήσια αγορά (day ahead market), δηλαδή το σημερινό pool, όπως τουλάχιστον αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Πρόκειται για μία ρύθμιση που προωθείται την περίοδο αυτή σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, με στόχο, στα χαρτιά τουλάχιστον, να εξασφαλιστεί η ρευστότητα της νέας αγοράς ενέργειας και με το πρόσχημα ότι η ΔΕΗ παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης στην αγορά. Πρακτικά το μέτρο στερεί ή μάλλον περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα της εταιρίας να προμηθεύεται τις ποσότητες που θέλει και χρειάζεται από την προθεσμιακή αγορά, όπως οι ανταγωνιστές της.
Το μέτρο συζητείται να έχει μεταβατικό χαρακτήρα, μέχρις ότου να μειωθεί το μερίδιο λιανικής της ΔΕΗ στα συμφωνημένα, από το παρελθόν, με τους θεσμούς επίπεδα, δηλαδή κάτω από 50% σε σχέση με το 73-74% που έχει σήμερα.
Ωστόσο, αν τελικώς η ρύθμιση αυτή ισχύσει, μειώνονται δραστικά τα περιθώρια της ΔΕΗ να συνάπτει forward συμβόλαια ως προμηθευτής, Με το νέο μέτρο, το περιθώριο αυτό για τη ΔΕΗ μπορεί να περιοριστεί μόνον στο 20% της ποσότητας ρεύματος που πουλά. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό επειδή η παραγωγή της ΔΕΗ, η οποία υπολείπεται του 50% της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρισμού δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση των πελατών της. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό της τάξης του 30% η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να το αγοράζει από τρίτους για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της προμήθειας. Το ποσοοστό αυτό δε θα αυξηθεί έτι περαιτέρω όταν αποσυρθούν οι μονάδες που έχει προγραμματιστεί να κλείσουν το 2020 και μετά.
Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι αν τελικώς υιοθετηθεί το μέτρο και δη για ποσοστό 80%, καθώς φαίνεται ότι προηγούμενη πρόταση για 60% έχει απορριφθεί, τότε πρακτικά δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα στη χονδρική, εφόσον η ΔΕΗ θα είναι υποχρεωμένη να αγοράζει και πάλι από το pool, όπως και σήμερα.
Εδώ δε θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, φαινόμενο που αναμένεται να διατηρηθεί και με τη λειτουργία του target model, όσο συνεχίζονται οι στρεβλώσεις και περιορίζονται οι δυνατότητες όλων των παικτών να επιδιώξουν προμήθεια ρεύματος με ανταγωνιστικότερους όρους. Αλλωστε η λειτουργία της προθεσμιακής αγοράς στην Ευρώπη είναι ένας από τους λόγους, που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με την Ελλάδα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο έχει προκαλέσει την αντίδραση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γιώργου Στάσση, καθώς εκτιμάται ότι περιορίζει τα περιθώρια κέρδους της επιχείρησης, η οποία στο πελατολόγιό της έχει και πολλές ανελαστικές κατηγορίες καταναλωτών που είτε ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, είτε δεν πληρώνουν κλπ. Ανησυχία φαίνεται να έχει προκαλέσει και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, που τροφοδοτούνται στην Υψηλή Τάση καθώς διαβλέπουν ότι δεν θα μπορούν να πετύχουν ανταγωνιστικότερες τιμές από τη ΔΕΗ.
Το νέο μέτρο, όταν οριστικοποιηθεί, αναμένεται να θεσμοθετηθεί από τη ΡΑΕ.