Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου για μία εφ όλης της ύλης συζήτηση για τα “προαπαιτούμενα” στον τομέα της ενέργειας, με κορυφαίο το ζήτημα του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική, καθώς και των λιγνιτικών μονάδων της σε συνδυασμό με τις θεσμικές παρεμβάσεις για τη νέα δομή της αγοράς ηλεκτρισμού.
Παρότι η ηγεσία του υπουργείου δεν δείχνει να ανησυχεί για την αποδοχή των πολιτικών της από τους θεσμούς παρά τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει, είναι σαφές ότι μέχρι σήμερα επίσημη συμφωνία δεν υπάρχει.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι το αίτημα για αλλαγή στο στόχο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική, στο 65%, έναντι του 50% που προέβλεπε το μνημόνιο του 2015 και όλα τα μετέπειτα προγράμματα. Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ο στόχος μείωσης του μεριδίου λιανικής της ΔΕΗ σε ποσοστό κάτω από 50%- στόχος μάλιστα που είχε τεθεί για το τέλος του 2019 - είναι ανέφικτος.
Ας σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο το μερίδιο λιανικής της ΔΕΗ ήταν λίγο κάτω από 72%.
Η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ είχε προτείνει να μην υπολογίζονται στο μερίδιο οι πελάτες στην Υψηλή Τάση, δεδομένου ότι με την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά πρακτικά οι μεγάλες βιομηχανίες δεν έχουν επιλογή άλλου ανταγωνιστικότερου προμηθευτή.
Εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα των λιγνιτικών μονάδων. Ο κ. Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι μετά το ναυάγιο των δύο διαγωνισμών για την πώληση των τριών μονάδων, το εγχείρημα ματαιώνεται εφόσον αποδεδειγμένα δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Παράλληλα εξήγγειλε την ταχύτερη απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, βάζοντας στόχο να κλείσουν τρεις σταθμοί ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2020. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση από την Κομισιόν ότι η επιτάχυνση της απόσυρσης αρκεί για να θεωρηθεί ότι η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί τόσο με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για το λιγνιτικό μονοπώλιο της ΔΕΗ όσο και με τις επιταγές του προγράμματος μεταμνημονιακής εποπτείας, το οποίο προέβλεπε ότι σε περίπτωση αποτυχίας της αποεπένδυσης θα εξετάζονταν άλλα εναλλακτικά μέτρα.
Κύκλοι του υπουργείου εν τω μεταξύ δήλωναν πως οι αρμόδιες αρχές της Κομισιόν δεν έχουν θέσει θέμα υδροηλεκτρικών μονάδων, προσθέτοντας ότι στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης δεν υπάρχει ούτε η παλαιά υπόθεση του 2017 με την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν για χειραγώγηση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού από τη ΔΕΗ μέσω των υδροηλεκτρικών. Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα στον τύπο, η DG Comp - η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει το αποτέλεσμα της έρευνάς της- είναι έτοιμη να “ξεπαγώσει” την υπόθεση.
Παράλληλα η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει τα μέτρα για την εφαρμογή του target model, τις προτάσεις της για τις θεσμικές παρεμβάσεις όπως η λειτουργία της προθεσμιακής αγοράς χωρίς φυσική παράδοση, τον προσωρινό μηχανισμό ευελιξίας κλπ, τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για ΔΕΠΑ, ΔΕΗ και ΑΠΕ, που όπως έχει δηλώσει ο κ. Χατζηδάκης θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, καθώς και τον σχεδιασμό της για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.