Oι όροι που θα διαμορφώσουν την προθεσμιακή αγορά ηλεκτρισμού και ο υπό διαμόρφωση κανόνας υποχρεωτικής αγοράς από τη ΔΕΗ ως του 80% του όγκου των πωλήσεων της σε ηλεκτρικό ρεύμα από τη προημερήσια αγορά απασχολούν σοβαρά την εγχώρια βιομηχανία, η οποία ανησυχεί για τον κίνδυνο νέων στρεβλώσεων.
Το μέτρο του 80% συζητείται προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην Προημερήσια Αγορά, όταν θα λειτουργήσει το target model και μαζί τους οι τρεις επιπλέον αγορές, ημερήσια, προθεσμιακή και εξισορρόπησης. Ωστόσο η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου περιορίζει δραστικά την ποσότητα ενέργειας που θα μπορούσε να διατεθεί από τη ΔΕΗ στην Προθεσμιακή Αγορά μέσω Διμερών Συμβολαίων φυσικής παράδοσης και άρα τις πράξεις που θα μπορούσαν να γίνουν στην προθεσμιακή, όπως τα διμερή συμβόλαια με τους μεγάλους καταναλωτές.
Μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές υποστηρίζουν ότι οτιδήποτε περιορίσει τις ποσότητες που θα μπορεί να διαθέτει η ΔΕΗ στην προθεσμιακή σε επίπεδο κάτω του 40% του συνολικού της όγκου πωλήσεων, κινδυνεύει να αυξήσει περεταίρω το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την εγχώρια παραγωγή, το οποίο είναι ήδη κατά πολύ υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι βιομηχανίες της Ευρώπης.
Στο συγκεκριμένο μέτρο αντιδρά και η ίδια η ΔΕΗ η οποία υπογραμμίζει ότι δεν κατέχει πλέον δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή ηλεκτρισμού, αφού το μερίδιο της έχει πέσει κάτω από το 50%.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εν τω μεταξύ εξετάζονται και άλλα σενάρια, μεταξύ των οποίων η επιβολή υποχρεωτικής διάθεσης στην προημερήσια αγορά μίας ποσότητας ηλεκτρισμού από όλους τους τους παραγωγούς, σε συνάρτηση με τα μερίδια που κατέχουν στην αγορά, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η ρευστότητα όσο και ο ανταγωνισμός.
Στον διάλογο με το υπουργείο έχουν τεθεί και άλλα ζητήματα, μεταξύ των οποίων ορισμένα που αφορούν ήδη θεσμοθετημένα μέτρα, όπως η απόφαση περί συμμετοχής των παραγωγών στην προημερήσια αγορά κατά μονάδα και όχι ανα παραγωγικό χαρτοφυλάκιο κάθε εταιρίας ή η λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης με βάση την αρχή του κεντρικού προγραμματισμού και κατανομής ανά μονάδα (unit based central dispatching model).
Πρόκειται για βασικές επιλογές σχεδιασμού της νέας αγοράς, που έχουν θεσπιστεί ήδη από την εποχή της προηγούμενης κυβέρνησης και οι οποίες, όπως υποστηρίζει η βιομηχανία, αποκλίνουν από τα ευρωπαϊκό πρότυπο λειτουργίας των αγορών και οδηγούν σε σημαντική αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.
Αν σε όλα αυτά, προστεθεί και ένα όριο, το οποίο θα αφήνει ελάχιστα περιθώρια στη ΔΕΗ για να κάνει forward πράξεις, τότε ουσιαστικά ακυρώνεται η Προθεσμιακή Αγορά , καθώς επί της ουσίας διατηρείται η σημερινή υποχρεωτική αγορά (pool), όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η βιομηχανία.