Σε μία ιδιαίτερη συγκυρία ως προς τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάθιου Πάλμερ επιλέγει να επισκεφθεί την Αθήνα και όχι την Άγκυρα, με στόχο να ενσωματωθεί η Αλεξανδρούπολη στο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου στα Δυτικά Βαλκάνια. Έχει προηγηθεί πριν από ένα μήνα η επίσκεψη του ίδιου του αμερικανού ΥΠΕΞ κ. Μάικ Πομπέο, η στενότερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα και βεβαίως η συνοδεία των ελληνικών μαχητικών σε αμερικάνικα Β-52 στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς κάποια προγραμματισμένη άσκηση.
Στη συνάντηση που είχε ο αμερικανός βοηθός ΥΠΕΞ με τον υπουργό Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη, τόνισε:
Ως προς την επίσκεψή του στην Τουρκία
Όχι σε αυτό το ταξίδι. Επισκέπτομαι συχνά την Τουρκία, αλλά το συγκεκριμένο ταξίδι αφορά στα Δυτικά Βαλκάνια και την Αθήνα.
ΤΑΡ
Είναι εξαιρετικά θετικό που κατασκευάζεται ο αγωγός. Είναι σημαντικό το ότι η Ευρώπη στηρίζει και προωθεί την ενεργειακή ασφάλεια δια της διαφοροποίησης των πηγών και ο ΤΑP όπως και ο IGB αποτελούν σημαντικό μέρος της στρατηγικής αυτής. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε κεντρικό πόλο των υπό κατασκευή ενεργειακών υποδομών της Ανατολικής Μεσογείου.
East Med
Θεωρώ ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, να δούμε ποιος είναι ο πλέον οικονομικά βιώσιμος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου θα φτάσουν στην αγορά. Υπάρχει ένας αριθμός δυνατοτήτων υπό εξέταση. Οι ΗΠΑ παρέχουν ισχυρή στήριξη στις χώρες της περιοχής για να αναπτύξουν τους πόρους αυτούς και να τους φέρουν στην αγορά.
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως, «η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας εξελίσσεται πολύ θετικά. Εξήγησα στην αμερικανική πλευρά την πρόοδο που είχαμε όλο το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά από ενεργειακά projects. Πρώτον, την υπογραφή με την βουλγαρική πλευρά της συμφωνίας για τον IGB, τον Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας. Δεύτερον, ότι έχουν ρυθμιστεί όλα τα θέματα σε σχέση με τον TAP. Τρίτον, ότι από την πλευρά μας βλέπουμε με θετικό τρόπο το σχέδιο για τον σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα ενισχύσει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και θα διαμορφώσει ένα άλλο τοπίο στην εμπορία φυσικού αερίου. Συζητήσαμε επίσης το θέμα της συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τόσο στο πλαίσιο του East Med Gas Forum όσο και στο πλαίσιο των επαφών της Ελλάδας με χώρες όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Ειδικότερα, μιλήσαμε για το σχέδιο που αφορά στον αγωγό φυσικού αερίου East Med που επιδιώκεται να συνδέσει το Ισραήλ με την Κύπρο την Ελλάδα και τελικά με την Ιταλία. Φυσικά εξέφρασα στην αμερικανική πλευρά τις ανησυχίες μας σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας γύρω από την Κύπρο».