O Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιεί από χθες και ως αύριο 12 Νοεμβρίου επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Κατά την παραμονή του, αναμένεται να υπογραφούν σημαντικές διακρατικές συμφωνίες.
Στον ενεργειακό τομέα ωστόσο η προσοχή είναι στραμμένη στη ΔΕΗ και στο αν θα υπάρξει συνέχεια στο αυξημένο ενδιαφέρον που συνάντησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα, όπου συνόδευσε τον πρωθυπουργό Κυρικάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Στάσσης έχε επαφές με τη διοίκηση της Shangai Electric, εταιρία παραγωγής τεχνολογικού εξοπλισμού με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στις θερμικές μονάδες με καύσιμο φυσικό αέριο, απορρίμματα, βιομάζα κλπ και παραγωγικό χαρτοφυλάκιο που εκτείνεται ως τα φωτοβολταϊκάκαι τους ηλεκτρονικούς μετρητές. Ανάλογες επαφές, με επίκεντρο τα φωτοβολταϊκά πάνελ, είχε επίσης με τις κινεζικές CHINT και China Intellectual Electric Power Technology (TAIXING), η οποία μάλιστα εξέφρασε την πρόθεση να κατασκευάσει μονάδα παραγωγής φωοβολταϊκών στην Ελλάδα αν οι δύο εταιρίες καταλήξουν σε συμφωνία συνεργασίας
Ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ και γενικότερα από τον τομέα των ΑΠΕ, ως τον ΔΕΔΔΗΕ και την ηλεκτροκίνηση εξέφρασε και η China Three Gorges, η οποία ήδη κατέχει σημαντικό μερίδιο στην πορτογαλική EDP Renovaveis. “Οσο για το οικονομικό σκέλος των επενδύσεων, και οι τρείς κινεζικοί κολοσσοί δεν φάνηκαν να απασχολούνται ιδιάιτερα, δείχνοντας ότι μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνή κινεζική χρηματοδότηση.
Δεδομένου πάντως ότι και στο παρελθόν, επί διοίκησης Παναγιωτάκη, είχαν γίνει αρκετά ανοίγματα της ΔΕΗ προς κινεζικές εταιρίες, τα οποία τελικά δεν ευδοκίμησαν- κυρίως λόγω τρίτων παραγόντων, όπως αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες κλπ) - η αγορά αντιμετωπίζει το θέμα με μία σχετική επιφύλαξη.
Το μόνο deal που είχε κλείσει την προηγούμενη περίοδο ήταν του ΑΔΜΗΕ με την εξαγορά του 24% των μετοχών του από την κινεζική State Grid.