“Θύελλα” στους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρισμού, ιδιαίτερα στους πιο μεγάλους, φαίνεται πως προκαλεί η ρύθμιση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ, που προβλέπει ότι εφεξής οι τρεις μεγαλύτεροι προμηθευτές - συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ - θα αναλαμβάνουν εκ περιπροπής να προσφέρουν την λεγόμενη υπηρεσία τελευταίου καταφυγίου.
Η υπηρεσία αυτή, (που κανείς δεν τη θέλει…) αφορά στην παροχή ηλεκτροδότησης σε καταναλωτές, οι οποίοι για τον άλφα ή τον βήτα λόγο - κατά κανόνα επειδή δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος- δεν βρίσκουν πάροχο, η σύνδεσή τους με τον προηγούμενο προμηθευτή διακόπτεται και έτσι περιέρχονται στην υπηρεσία τελευταίου καταφυγίου, απ’ όπου ηλεκτροδοτούνται με αυξημένη χρέωση (…την οποία επίσης κατά κανόνα δεν πληρώνουν). Μέχρι σήμερα την υπηρεσία αυτή την προσφέρει αποκλειστικά και μόνον η ΔΕΗ
Τώρα όμως έρχεται μία νέα ρύθμιση, η οποία προβλέπει ότι σε περίπτωση που αποβαίνει άγονη η διαδικασία επιλογής του προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου, αυτός θα ορίζεται εκ περιτροπής και διαδοχικά, μεταξύ των τριών προμηθευτών με το μεγαλύτερο συνολικό μερίδιο της αγοράς και δεν θα είναι πάντα ο μεγαλύτερος προμηθευτής, δηλαδή η ΔΕΗ όπως προβλέπεται τώρα.
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μετά τη ΔΕΗ, της οποία το μερίδιο αγορά ξεπερνά το 70% οι δύο μεγαλύτεροι προμηθευτές είναι η Μυτιληναίος με μερίδιο τον Σεπτέμβριο 5,63% και η Ήρων με μερίδιο 5,55%. Ακολουθεί στην τέταρτη θέση η Elpedison με 4,12%, η οποία με βάση την κατάταξη αυτή δεν “πιάνει” το μέτρο, αν όμως ανέβει στην τρίτη θέση, τότε θα υποχρεωθεί να γίνει πάροχος τελευταίου καταφυγίου, όπως οι προηγούμενοι.
Το μέτρο, αν τελικώς εφαρμοστεί έτσι όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο του 2020, οπότε λήγει η υποχρέωση της ΔΕΗ να παρέχει τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Το νομοσχέδιο αναφέρει επίσης ότι ο νέος προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου θα οριστεί με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με βάση τις δηλώσεις φορτίου που έχουν υποβάλει οι προμηθευτές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τον προηγούμενο μήνα από την έκδοση της πράξης και θα παρέχει την συγκεκριμένη υπηρεσία για διάστημα δύο ετών.
Μέσω της υπηρεσίας του τελευταίου καταφυγίου υπολογίζεται ότι ηλεκτροδοτούνται περί τους 150.000 καταναλωτές, και ανάμεσά τους φαίνεται ότι υπάρχουν και πολλοί από τους μεγαλοφειλέτες της ΔΕΗ με χρέη της τάξης των 10.000-15.000 ευρώ.
Η ΔΕΗ χρεώνει την ενέργεια στους καταναλωτές της κατηγορίας αυτής με αυξημένο τιμολόγιο κατά 12% σε σχέση με τα κανονικά της τιμολόγια και με πλαφόν ισχύος τα 25kV.
Υποτίθεται ότι η διάρκεια κατά την οποία ένας καταναλωτής μπορεί να παραμείνει στην καθολική υπηρεσία είναι τρεις μήνες. Μετά την πάροδο του τριμήνου και εφόσον δεν έχει υπογράψει σύμβαση με νέο προμηθευτή, ο καταναλωτής συνεχίζει να εκπροσωπείται από τη ΔΕΗ για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι ο ΔΕΔΔΗΕ να τον ενημερώσει ότι πρέπει άμεσα να αναζητήσει άλλο προμηθευτή διαφορετικά η ΔΕΗ θα κόψει το ρεύμα.
‘Οσο όμως η ΔΕΗ δεν διακόπτει την ηλεκτροδότηση, πολλοί καταναλωτές παραμένουν στην υπηρεσία χωρίς να πληρώνουν το ρεύμα και συσσωρεύοντας χρέη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας το ποσοστό των καταναλωτών σε καθεστώς τελευταίου καταφυγίου αυξάνεται συνεχώς και από 0,1% τον Αύγουστο του 2017 στο διασυνδεδεμένο σύστημα, έφθασε στο 0,26% τον Ιανουάριο του 2019 και στο 0,51% τον Μάιο του 2019. Ας σημειωθεί ότι οι εν λόγω “πελάτες” δεν συνυπολογίζονται στο μερίδιο λιανικής της ΔΕΗ.
Είναι προφανές ότι αν δεν τηρηθούν τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό της ΡΑΕ δηλαδή να κόβεται το ρεύμα όταν παρέλθει το τρίμηνο και ο καταναλωτής δεν πληρώνει ή δεν αλλάζει προμηθευτή, καμία εταιρία δεν θα επιδιώξει να διεκδικήσει αυτό το κομμάτι της αγοράς. Πολύ δε περισσότερο, που ανάμεσα σε αυτούς τους καταναλωτές βρίσκονται κάτοικοι περιοχών στις οποίες δεν τολμά κάν να εμφανιστεί ο καταμετρητής του ΔΕΔΔΗΕ.
Μπορεί σε άλλες χώρες της ΕΕ -γιατί η υπηρεσία τελευταίου καταφυγίου αποτελεί ευρωπαϊκό μέτρο- το εν λόγω τμήμα της αγοράς να παρουσιάζει ενδιαφέρον για τις εταιρίες εφόσον το ρεύμα πληρώνεται ακριβότερα, όμως οι συνθήκες εφαρμογής είναι τελείως διαφορετικές.