Ανεπαρκή θεωρεί τα μέτρα για το Κλίμα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) εκτιμώντας ότι με τα υφιστάμενα σχέδια πολιτικής οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά 100 εκατομμύρια τόνους ετησίως για τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια.
Αυτός ο ρυθμός αύξησης της εκπομπής CO 2 μπορεί να είναι κατά τα 2/3 βραδύτερος από τα επίπεδα αυξήσεων που είχαν καταγραφεί τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά υπολείπεται σημαντικά από τον βαθμό περιστολής του CO2 που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού, αναφέρει η τελευταία έκθεση του ΔΟΕ για τις προοπτικές του τομέα Ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
"Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πολιτική βούληση σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Fatih Birol, , ο γενικός διευθυντής του ΔΟΕ "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι πρέπει να οικοδομηθεί ένας μεγάλος συνασπισμός που θα περιλαμβάνει κυβερνήσεις, επενδυτές, εταιρείες και όλους όσοι είναι πραγματικά αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή", πρόσθεσε.
"Πιστεύουμε ότι τα σημερινά σχέδια των κυβερνήσεων θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε καταστροφικές επιπτώσεις για το κλίμα του πλανήτη. Προκειμένου να συμβαδίσουμε με τους στόχους του Παρισιού, χρειάζονται τεράστιες προσπάθειες για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και όλων των άλλων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας ", ανέφερε ο κ. Birol
Παρά την ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2018 κατέρριψαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ , ενώ ήταν οριακά και μόνον, κάτω από τα επίπεδα που είχε προβλέψει ο ΔΟΕ πριν από περίπου 10 χρόνια
Οι άνευ σημαντικού αποτελέσματος προσπάθειες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η έκρηξη στη χρήση άνθρακα στην Κίνα έχουν εξουδετερώσει μεγάλο μέρος της δυναμικής των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, δηλώνει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού
Η ενεργειακή απόδοση μπορεί να είναι ένας από τους σημαντικότερους μοχλούς μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΟΕ, ωστόσο οι προσπάθειες για την περικοπή της ενεργειακής σπατάλης έχουν πέσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο παρότι η κλιματική κρίση έχει ανέβει στην πολιτική ατζέντα.
Σύμφωνα με το μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης του ΔΟΕ, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον ενεργειακό τομέα αναμένεται να κορυφωθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια και κατόπιν να μειωθούν στους 10 γιγατόνους ή 10 δισεκατομμύρια τόνους μέχρι το 2050. Το σενάριο αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι εκπομπές CO2 στις προηγμένες οικονομίες θα μειώνονται κατά μέσο όρο 5,6% ετησίως έως το 2050 και κατά 3,2% στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.