Η ΕΕ έκαψε λιγότερο άνθρακα αυτόν τον χειμώνα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, διαλύοντας τους φόβους ότι η κατανάλωση των πιο ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων θα εκτοξευόταν καθώς οι χώρες προσπαθούν να βρουν υποκατάστατα για τις χαμένες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου. Μελέτη του ενεργειακού think-tank Ember δείχνει ότι μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Μαρτίου 2023 η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε κατά 27 τεραβατώρες, ή σχεδόν 11% σε ετήσια βάση, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 38 τεραβατώρες, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ως απάντηση στην άνοδο των τιμών.
Οι προμήθειες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκαν επίσης, με τη συνδυασμένη παραγωγή αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας να ξεπερνά την παραγωγή ορυκτών καυσίμων για πρώτη φορά, παρέχοντας το 40% του συνόλου των προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας. Η μελέτη καταδεικνύει ότι οι φόβοι για μια απότομη ανάκαμψη στη χρήση άνθρακα στο μείγμα ενέργειας της Ευρώπης ήταν υπερεκτιμημένοι, παρά τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της ηπείρου, τα τελευταία 40 χρόνια, μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και πέτυχε να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας για τους καταναλωτές σε επίπεδα ρεκόρ, η ώθηση από τις κυβερνήσεις να αναζωογονήσουν τα παλιά εργοστάσια άνθρακα για να διασφαλίσουν ότι τα φώτα παρέμειναν αναμμένα τελικά δεν οδήγησε σε αυξημένη κατανάλωση.
Το Ember προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη είχε βοηθηθεί από έναν ήπιο χειμώνα που βοήθησε στη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση και ότι δεν υπήρχε καμία εγγύηση για τέτοιο καιρό τον επόμενο χειμώνα. Οι εταιρείες και τα νοικοκυριά είχαν επίσης πιεστεί ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών που τα είχαν οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης. Η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου μειώθηκε κατά 94 τεραβατώρες, ή 7%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το χειμώνα 2021/22.
Η πτώση του άνθρακα δεν ήταν ομοιόμορφη σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η Γερμανία και η Πολωνία σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση από έτος σε έτος στη χρήση άνθρακα, αλλά τρεις χώρες — Ιταλία, Φινλανδία και Ουγγαρία — σημείωσαν όλες αυξήσεις. Η χρήση άνθρακα στην Ιταλία αυξήθηκε περισσότερο από το ένα τέταρτο. Η πυρηνική παραγωγή μειώθηκε επίσης απότομα λόγω κυρίως των προβλημάτων συντήρησης στον στόλο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Γαλλίας.
Το μακροπρόθεσμο όφελος της ενεργειακής κρίσης ήταν ότι οι χώρες αποκτούσαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα καθαρότερων μορφών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να παρέχουν ασφάλεια εφοδιασμού. Η αιολική και η ηλιακή παραγωγή αυξήθηκαν κατά 18 τεραβατώρες ετησίως κατά τους χειμερινούς μήνες, αύξηση 6%, με τη δυνατότητα να προστεθούν παρόμοια ποσά στο δίκτυο τους επόμενους 12 μήνες.