Στην ολοκλήρωση του “περιπετειώδους” υδροηλεκτρικού σταθμού της Μεσοχώρας και την ανάπτυξη και άλλων υδροηλεκτρικών έργων μαζί με την επέκταση στις ΑΠΕ θα επικεντρωθεί το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ, όπως άφησε να φανεί με τις δηλώσεις του στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Γιώργος Στάσσης, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας για τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και τις ΑΠΕ.
Ο κ. Στάσσης δήλωσε ότι σήμερα η ΔΕΗ έχει εγκατεστημένα μόλις 150 MW σε ΑΠΕ, τη στιγμή που στη χώρα έχουν αναπτυχθεί περί τα 6.000 MW ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς στο παρελθόν δεν της επιτράπηκε με κυβερνητικές αποφάσεις να δραστηριοποιηθεί δυναμικά στον τομέα αυτό. “Εγινε ότι έγινε. …Από εδώ και πέρα κοιτάζουμε μπροστά” είπε. Δήλωσε ότι το νέο business plan της ΔΕΗ, το οποίο εκπονείται από την εταιρία συμβούλων McKinsey και αναμένεται να παρουσιαστεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, έχει στο επίκεντρο την απολιγντιτοποίηση και την ανάπτυξη των ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών, για τα οποία όμως, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η αδειοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό η πρώτη κίνηση θα είναι να ολοκληρωθεί το σχεδόν έτοιμο έργο της Μεσοχώρας, ισχύος 160 MW.
Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση ο επικεφαλής της ΔΕΗ δήλωσε ότι θα γίνει με γνώμονα την διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και τις ανάγκες τηλεθέρμανσης των τοπικών κοινωνιών. Πρόσθεσε ότι η απολιγνιτοποίηση πραγματοποιείται και για οικονομικού λόγους, καθώς το 2018 η ΔΕΗ έχασε 200 εκατ ευρώ από τη λιγνιτική της δραστηριότητα και το 2019 οι ζημιές από τους λιγνίτες θα φθάσουν τα 300 εκατ. ευρώ. Στο ερώτημα πάντως που προήλθε από εκπρόσωπο φορέα εργαζομένων, ο οποίος συμμετείχε στη διαδικασία στη Βουλή, γιατί οι δύο λιγντικές θυγατρικές της Μελίτης και της Μεγαλόπολης δεν επανέρχονται στους κόλπους της ΔΕΗ μετά το ναυάγιο των διαγωνισμών πώλησης, ο κ. Στάσσης δεν απάντησε, ενώ διευκρίνισε ότι οι μονάδες δεν μπορούν να κλείσουν άμεσα γιατί αυτό θα οδηγούσε σε black out τη χώρα, απαντώντας έτσι στο γιατί δεν κλείνουν οι μονάδες αυτές αφού είναι ζημιογόνες, ερώτηση που έθεσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης. Επίσης δήλωσε ότι παρότι καταργήθηκαν τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ηλεκτρισμού) οι αρνητικές επιπτώσεις τους στα έσοδα της ΔΕΗ θα είναι αισθητές μέχρι το καλοκαίρι του 2020, οπότε λήγουν οι παραδόσεις φορίων ηλεκτρισμού από την τελευταία δημοπρασία.
Ας σημειωθεί τέλος ότι τo υδροηλεκτρικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ ανέρχεται σε 3.060 MW εγκατεστημένης ισχύος από 16 μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, που θεωρούνται και το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης, αφού οι περισσότεροι έχουν αποσβεστεί. Πρόκειται για τους σταθμούς:
1. Πλατανόβρυσης ισχύος 116 MW (π. Νέστος)
2. Θησαυρού ισχύος 384 MW (π. Νέστος)
3. Άγρας ισχύος 50 MW (π. Βόδας)
4. Εδεσσαίου ισχύος 19 MW (π. Εδεσσαίος)
5. Ασωμάτων ισχύος 108 MW(π. Αλιάκμονας)
6. Σφηκιάς ισχύος 315 MW(π. Αλιάκμονας)
7. Πολύφυτου ισχύος 375 MW(π. Αλιάκμονας)
8. Κρεμαστών ισχύος 437,2 MW (π. Αχελώος)
9. Καστρακίου ισχύος 320 MW(π. Αχελώος)
10. Στράτου ισχύος 156 MW(π. Αχελώος)
11. Αώου ισχύος 210 MW (π. Αώος)
12. Πλαστήρα ισχύος 129,9 MW (π. Ταυρωπός)
13. Πουρναρίου ισχύος 300 MW (π. Άραχθος)
14. Πουρναρίου ΙΙ ισχύος 33,6 MW(π. Άραχθος)
15. Γκιώνας ισχύος 8,5 MW (χωμάτινο)
16. Λάδωνα ισχύος 70 MW (π. Λάδωνας)
Aκόμα διαθέτει 17 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και κατασκευάζει δύο, ενώ 7 νέα έργα έχουν λάβει άδεια παραγωγής.