Τον στόχο η Ελλάδα να γίνει μια πρωτοπόρος χώρα στην παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την ανάγκη αλλαγής του ενεργειακού μείγματος με στόχο την πλήρη απολιγνιτοποίηση τουλάχιστον ως το 2028 και την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης έως το 2021, προέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου του ΕΛΚ με θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Σκιαγραφώντας τις προτεραιότητες της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, ο πρωθυπουργός είπε πως «προχωράμε πιο γρήγορα από την υπόλοιπη Ευρώπη στη μείωση της χρήσης πλαστικών και συγκεκριμένα στην απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2021».
Αναλύοντας τη σημασία λήψης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «έχουμε όχι μόνο πολιτική αλλά και ηθική υποχρέωση να εφαρμόσουμε πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον». Σημείωσε επίσης πως «η ηθική διάσταση είναι προφανής, αλλά και η πολιτική διάσταση είναι επίσης ξεκάθαρη στο μυαλό μου».
Αναφερόμενος στην ευθύνη των πολιτικών ηγετών, ο πρωθυπουργός είπε πως «είτε θα επιλέξουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας δίνοντας εμείς το θετικό παράδειγμα, υλοποιώντας ουσιαστικές πολιτικές που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα, είτε θα χάσουμε την επαφή μας με τη νεότερη γενιά, η οποία ευτυχώς ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτά τα προβλήματα, πολύ περισσότερο από ό,τι η δική μας γενιά».
Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά ταυτόχρονα μια ευκαιρία. «Έχω πει πολλές φορές ότι η ανάπτυξη θα είναι είτε βιώσιμη, είτε δεν θα υπάρχει» υπογράμμισε.
Εξίσου μεγάλη σημασία έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα το 2020 για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε την ευαισθητοποίηση σε μια πλευρά της κλιματικής αλλαγής που έχει υποτιμηθεί και αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Στο πλαίσιο αυτό θα φιλοξενήσουμε αυτή την υψηλού επιπέδου διάσκεψη, όχι μόνο για να ευαισθητοποιήσουμε αλλά και για να διαμορφώσουμε στέρεα βήματα και ένα σχέδιο δράσης για το πως μπορούμε να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».