Φρένο στην ευρωπαϊκή πολιτική για το Κλίμα, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα τους στόχους που έχουν τεθεί φαίνεται ότι επιχειρεί να εισάγει το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), μετατρέποντας την Πράσινη Συμφωνία σε Συμφωνία Πράσινης Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, το οποίο επικαλείται προσχέδιο εγγράφου του ΕΛΚ για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μεγαλύτερη ομάδα του ευρωκοινοβουλίου στην οποία συμμετέχουν και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, επιθυμεί μία συνεχή αλλά μειωμένη δέσμευση των δράσεων για το Κλίμα και την Προστασία της Φύσης.
Το «Σχέδιο 5 σημείων» για τις προτεραιότητες της πολιτικής επιβεβαιώνει τη δέσμευση του κόμματος στους τρέχοντες στόχους της ΕΕ για την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για το 2030 και το 2050, τονίζει ότι επιδιώκει την απομάκρυνση «από τα ορυκτά καύσιμα προς την καθαρή ενέργεια», παράλληλα όμως επισημαίνει τις διαστάσεις της οικονομικής ανταγωνιστικότητας και της ενεργειακής ασφάλειας κατά την ενεργειακή μετάβαση.
Αναφέρεται στις επενδύσεις στην καινοτομία καθαρής τεχνολογίας, προτείνει ρυθμιστικές εξαιρέσεις για κλιματικά ουδέτερες επιχειρήσεις, καθώς και περισσότερες επενδύσεις σε διασυνοριακές συνδέσεις όχι μόνον ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και φυσικού αερίου, και μιλά για μία νέα στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά στις κρίσιμες πρώτες ύλες.
Το έγγραφο αναφέρεται επίσης στη σημασία της αρχής της «τεχνολογικής ουδετερότητας» και περιγράφει αρκετές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη συγκεκριμένων τεχνολογιών. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση της διεθνούς παραγωγής υδρογόνου, η βιομηχανική συμμαχία για μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι επενδύσεις στην τεχνολογία δέσμευσης, αποθήκευσης και χρήσης άνθρακα (CCUS) παράλληλα με τη θέσπιση κανόνων αγοράς για την εμπορία άνθρακα, καθώς και «έναν απλό, τεχνολογικά ουδέτερο και ρεαλιστικό ορισμό για το υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».
Το έγγραφο επιβεβαιώνει επίσης τη φιλοδοξία του ΕΛΚ να αναθεωρήσει την de facto απαγόρευση της ΕΕ για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και «να επιτρέψει τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων μηδενικών εκπομπών μετά το 2035. Ζητά μια νέα στρατηγική της ΕΕ που θα καλύπτει τα ηλεκτρονικά καύσιμα, τα βιοκαύσιμα και τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Οσον αφορά στην πολιτική για την προστασία της φύσης, το έγγραφο χαρακτηρίζει μεν την προστασία του κλίματος και του πλανήτη ως μέρος του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», επισημαίνει όμως παράλληλα - και με αρκετές αναφορές- τα συμφέροντα των αγροτών. Ποτείνει τον διαχωρισμό της ρύπανσης της γεωργίας από την τρέχουσα οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές, την αναθεώρηση του καθεστώτος προστασίας των λύκων και των αρκούδων, καθώς και την παύση του κανονισμού για την αποψίλωση των δασών.
Τονίζει επίσης ότι δεν επιτρέπει σε τρίτες χώρες και ιδίως η Κίνα να εκμεταλλευτούν τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα.
Το εν λόγω κείμενο, που επί της ουσίας αποτελεί ένα προσχέδιο για τις προτεραιότητες του ΕΛΚ κατά την νέα πενταετή θητεία του ευρωκοινοβολίου, έχει τεθεί ήδη από χθες σε συζήτηση, στο πλαίσιο των “ημερών μελέτης” της Ομάδας που διεξάγεται 2-4 Ιουλίου στην Πορτογαλία. Εντάσσεται δε στο ευρύτερο Πρόγραμμα Εργασίας 2024-2029 για την επερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι πολιτικές αυτές,, που στην τρέχουσα φάση διατυπώνονται αρκετά γενικόλογα, αντανακλούν τον σκεπτικισμό, που εκφράστηκε στις Ευρωεκλογές για ορισμένες από τις πολιτικές της ΕΕ, σε συνδυασμό με την πίεση που ασκεί η διευρυμένη παρουσία της ακδοδεξιάς ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το κατά πόσον θα ενσωματωθούν, ειδικά οι θέσεις εκείνες, που διαφοροποιούνται από ισχύοντες Κανονισμούς της ΕΕ και οδηγίες που έχουν ψηφιστεί, στην πολιτική της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό ανανέμενεται να φανεί εντός των επόμενων μηνών.