Koμβικό ρόλο αναμένεται να παίξουν τα ΕΛΠΕ στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, η οποία χρονικά δεν αποκλείεται να συμπέσει με την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ίδιου του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων.
Καθώς η κυβέρνηση βιάζεται να προχωρήσει τη διαδικασία για την κρατική εταιρία αερίου, οι διαπραγματεύσεις με τον έτερο μέτοχο, δηλαδή τα ΕΛΠΕ, που κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ και κατ’επέκταση των υπό πώληση ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών “δίνουν και παίρνουν”, προκειμένου να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη, που θα επέτρεπε τη μεγιστοποίηση του οφέλους. Ας σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για τον μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ, τον διαχωρισμό της σε τρεις εταιρίες, Εμπορίας, Υποδομών και Διεθνών Εργων και την πώληση του 65% των δύο πρώτων εταιριών, δηλαδή του συνόλου των μετοχών του δημοσίου, αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας.
Η εταιρία διεθνών έργων, από την οποία τελικώς αποσχίστηκε η συμμετοχή 20% στο πρότζεκτ για το πλωτό τερματικό υγροποιημένου αέριου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, αποφασίστηκε να μην ιδιωτικοποιηθεί, οπότε η μετοχική σύνθεση παραμένει προς το παρόν ως έχει, δηλαδή 65% δημόσιο και 35% ΕΛΠΕ. Ετσι στη ΔΕΠΑ Διεθνών ‘Εργων μένει ουσιαστικά η συμμετοχή στον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB και η συμμετοχή, μέσω Poseidon, στο πρότζεκτ για τον αγωγό EastMed. Η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο FSRU Αλεξανδρούπολης περνά στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχουν εκφράσει τα ΕΛΠΕ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, οι συζητήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο το δημόσιο έχει μεταβιβάσει το σύνολο της μετοχικής του συμμετοχής στην εταιρία αερίου, επικεντρώνονται σε δύο κατά βάση σημεία: To ένα αφορά στη ΔΕΠΑ Υποδομών και στη δυνατότητα επανάληψης του μοντέλου ΔΕΣΦΑ, δηλαδή της διάθεσης από κοινού της συμμετοχής του δημοσίου και των ΕΛΠΕ και το δεύτερο, εξ΄ίσου σημαντικό, είναι αν τα ΕΛΠΕ θα συναινούσαν σε κοινή πώληση του μεριδίου τους με αυτό του δημοσίου για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε περίπτωση που δεν πλειοδοτήσουν στον διαγωνισμό και ο πλειοδότης ενδιαφέρεται να αγοράσει το μερίδιό τους.
Εάν σε ένα εξ΄αυτών των σημείων ή και στα δύο υπάρξει συμφωνία - ή όποια άλλη συμφωνία με το δημόσιο για την πώληση του μεριδίου τους-, τότε θα πρέπει να συγκληθεί γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ για να την εγκρίνει, όπως ακριβώς είχε συμβεί στο παρελθόν με την περίπτωση του ΔΕΣΦΑ.
Γι’ αυτό το λόγο, ο Δεκέμβριος αναμένεται να είναι ο κρίσιμος μήνας για τη ΔΕΠΑ, καθώς τόσο το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ανακοινώσει τις περαιτέρω κινήσεις του- κατά πληροφορίες οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο μεταξύ 10 και 15 Δεκεμβρίου, όσο και τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να προχωρήσουν στις αναγκαίες διαδικασίες, προκειμένου τον Ιανουάριο να προκηρυχθούν οι δύο διαγωνισμοί, όπως επιδιώκει ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Σύμβουλοι για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι η UBS Investment Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και δικηγορική εταιρία Ποταμίτης – Βεκρής,
“Οσο για τα ίδια τα ΕΛΠΕ, οι θεσμοί έχουν δώσει προθεσμία ως το τέλος του χρόνου στην κυβέρνηση να ανακοινώσει τον τρόπο ιδιωτικοποίησης, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αφορά σε placement μετοχών, καθώς η επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας, μετά την αποτυχία της προηγούμενης απόπειρας, έχει αποκλειστεί.