Στο τέλος Δεκεμβρίου ή στις αρχές του επόμενου χρόνου αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγντιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αφού πρώτα οριστικοποιηθεί το επικαιροποιημένο business plan της εταιρίας και κοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Ως γνωστόν, την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο ΕΣΕΚ και την αμέσως επόμενη ημέρα, το πλήρες κείμενο του Σχεδίου θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Για τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου το υπουργείο προγραμματίζει ευρεία σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς για την παρουσίαση του σχεδίου.
Από όσα έχουν ανακοινωθεί ως σήμερα, το νέο ΕΣΕΣΚ θα ανεβάζει τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα το 2030 στο 35% και θα προβλέπει το σβήσιμο όλων των λιγντικών μονάδων ως το τέλος του 2028. Αναλυτικός προγραμματισμός, δηλαδή ποιές μονάδες και πότε θα κλείνουν δεν προβλέπεται να υπάρχει στο ΕΣΕΚ.
Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο 35% του ενεργειακού μείγματος, σημαίνει ότι στην ηλεκτρική ενέργεια η διείσδυσή τους πρέπει να ξεπερνά το 60%, με παράλληλη πρόβλεψη για συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα στο βαθμό που το ΕΣΕΚ θα περιλαμβάνει και στόχους για την ηλεκτροκίνηση.
Από τις μέχρι σήμερα δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη προκύπτει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει έναν εμπροσθοβαρή προγραμματισμό, με απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων, πλην των σταθμών του Αγίου Δημητρίου και της υπό κατασκευή Πτολεμαϊδας V ως το τέλος του 2023. Η απόσυρση θα ξεκινήσει από το 2020, με στόχο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου να έχουν σβήσει το Αμύνταιο, η Καρδια και η Μεγαλόπολη ΙΙΙ.
Στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος απόσυρσης σημαντικό ρόλο πάντως θα παίξει η διασφάλιση επάρκειας ρεύματος, προκειμένου να μην διαταραχθεί η ισορροπία του ηλεκτρικού συστήματος. Δεδομένης της περιορισμένης χωρητικότητας των υφιστάμενων διεθνών διασυνδέσεων, καθοριστική σημασία θα είναι ο ρυθμός υλοποίησης των νέων ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου, που έχουν προαναγγελθεί.
Η επισημοποίηση μέσω του ΕΣΕΚ της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων αναμένεται πάντως να επισπεύσει τα σχέδια των ιδιωτών.
Εκτός από την επάρκεια, το άλλο ζήτημα που θα κληθεί να λύσει άμεσα το υπουργείο είναι το ζήτημα της τηλεθέρμανσης των περιοχών, όπου είναι εγκατεστημένοι λιγνιτικοί σταθμοί που θα κλείσουν. Η “Πτολεμαϊδα V”, που θα αναλάβει και την τηλεθέρμανση της περιοχής προγραμματίζεται να λειτουργήσει στο τέλος του 2021. Για τις υπόλοιπες περιοχές εξετάζονται λύσεις με φυσικό αέριο και βιοκαύσιμα.