Τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο, επικαιροποιημένο business plan της ΔΕΗ, που οριστικοποιεί τις ημέρες αυτές η εταιρία συμβούλων McKinsey, με το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των λιγνiτικών μονάδων, τις προτάσεις για τη μείωση προσωπικού αλλά και το επενδυτικό πλάνο για τη πολυδιαφημισμένη στροφή στις ΑΠΕ και τον μετασχηματισμό της σε σύγχρονη εταιρία παραγωγής ηλεκτρισμού.
Θα προηγηθεί την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου η έγκριση του business plan από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, ενώ η παρουσίαση , από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές του νέου επιχειρησιακού πλάνου. Το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου προγραμματίζεται, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, πλήρης παρουσίαση του συνόλου του business plan σε θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές.
Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Δεκεμβρίου έχει συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας για την έγκριση των οργανωτικών αλλαγών σε διοικητικό και λειτουργικό επίπεδο, με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Από τα κομβικά σημεία του νέου business plan είναι το πρόγραμμα της μείωσης προσωπικού με εθελούσιες αποχωρήσεις, μετατάξεις κλπ, το οποίο κατά βάση θα συνοδεύει τις λιγνιτικές μονάδες που θα κλείνουν. Για την οριστικοποίηση των σχετικών στοιχείων μάλιστα, ειδικά για τον στόχο του 2020, η διοίκηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένει το κλείσιμο της χρονιάς για να έχει στη διάθεσή της τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν με βάση το τρέχον πρόγραμμα με την αποζημίωση των 15.000 ευρώ.
Σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις η πρώτη μονάδα που θα σβήσει, εντός του πρώτου εξαμήνου 2020 είναι του Αμυνταίου.
Σήμερα στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ απασχολούνται συνολικά 4.839 εργαζόμενοι, ενώ με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστής Χατζηδηάκης, η παραγωγή από λιγνίτη θα μειωθεί από τις 12.500 GWh το 2019 σε 8.114 GWh το 2020. Στη συνέχεια και ως το 2022 θα μειωθεί στις 5.199 GWh, στις 4.536 GWh το 2025-2027, ενώ το 2030 η λιγνιτική παραγωγή θα έχει μηδενιστεί. Ανάλογη πορεία ακολουθεί και η εγκατεστημένη λιγντική ισχύς, η οποία από από 3,9 GW το 2020, θα μειωθεί σε 2,9 GW το 2022, σε 0,7 το 2025 -2027 και θα έχε μηδενιστεί το 2030.
Για λόγους ευστάθειας και επάρκειας του συστήματος πάντως και ανεξαρτήτως πλάνων, το ακριβές χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγντικών μονάδων θα εξαρτηθεί και από τον χρόνο εισόδου στο σύστημα των νέων μονάδων φυσικού αερίου, καθώς και των ΑΠΕ.
Όσο για την ίδια τη ΔΕΗ, ο ίδιος ο κ. Στάσσης έχει ανακοινώσει ότι θα ενισχυθεί η υδροηλεκτρική παραγωγή κατ’ αρχήν μέσω της ολοκλήρωσης του σταθμού στη Μεσοχώρα. Επίσης μελετάται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα εξαντλημένα ορυχεία λιγνίτη, ενώ θα επιχειρηθεί και συστηματική είσοδος στα αιολικά πάρκα.