Mε market maker τη ΔΕΗ αναμένεται να ξεκινήσει ως τα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου η νέα προθεσμιακή αγορά ενέργειας χωρίς φυσική παράδοση προιόντων, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Αφορά μία αγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων ενέργειας, που έρχεται να λειτουργήσει νωρίτερα από τις άλλες αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προκειμένου να καλύψει το κενό, που αφήνει η κατάργηση των ΝΟΜΕ, των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ,τουλάχιστον ως την πλήρη λειτουργία του target model και των νέων αγορών, της προθεσμιακής με παράδοση φυσικών προϊόντων, της προημερήσιας, της ημερήσιας και της αγοράς εξισορρόπησης.
Ως market maker, η ΔΕΗ είναι ο παίκτης που θα ορίζει τις ανώτατες και της κατώτατες τιμές αγοράς και πώλησης, με δικαίωμα συμμετοχής στην αγορά όμως για το 70% των ημερών που θα γίνονται συναλλαγές. Οι άλλοι συμμετέχοντες, προμηθευτές και traders θα μπορούν να κινούνται εντός των περιθωρίων τιμής που αφήνουν οι πράξεις της ΔΕΗ.
Για το νέο της ρόλο η ΔΕΗ θα συνεργαστεί, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, με τραπεζικό οργανισμό, ο οποίος θα αναλάβει το trading, δεδομένης της έλλειψης εμπειρίας των στελεχών της στην εν λόγω δραστηριότητα. Η έλλειψη εμπειρίας και τεχνογνωσίας στον συγκεκριμένο τομέα δεν αφορά βέβαια μόνον τη ΔΕΗ αλλά και τους υπόλοιπες εταιρίες ηλεκτρισμού που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, εκτός ίσως από τους traders και τους μικρότερους προμηθευτές που μπορεί να είναι πιο εξοικειωμένοι σε σχετικές συναλλαγές σε πλατφόρμες του εξωτερικού. Γι΄αυτό και εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση οι συμμετέχοντες μπορεί να επιδείξουν μία σχετική αμηχανία και διστακτικότητα με αποτέλεσμα η αγορά να είναι ρηχή με χαρακτηριστικά περιορισμένης ρευστότητας. Με την πάροδο του χρόνου πάντως και όσο εξαντλούνται οι παραδόσεις φυσικών προϊόντων από τα ΝΟΜΕ - η τελευταία δημοπρασία είχε γίνει τον Ιούλιο του 2019-, αναμένεται μεγαλύτερη εξοικείωση των παικτών. Παράλληλα το Χρημαστήριο Ενέργειας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη έτοιμη την πλατφόρμα της forward αγοράς έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα συναντήσεων και ενημέρωσης για όλους του ενδιαφερόμενους, προκειμένου να δοκιμάσουν τα νέα συστήματα και σταδιακά να εξοικειωθούν με τη λειτουργία τους.
Εν τω μεταξύ εντός του Ιανουαρίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας αναμένεται να παραδώσει στους θεσμούς ένα ακόμα πακέτο ρυθμίσεων για την αγορά ηλεκτρισμού και τη μείωση της θέσης της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, ένα σημείο για το οποίο η Ευρωπαική Επιτροπή, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη έκθεση εποπτείας της ελληνικής οικονμίας, διατηρεί επιφυλάξεις.