Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, απάντησε εμμέσως στις δηλώσεις της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, η οποία κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει από την Ε.Ε. την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις, αλλά ομοψυχία και νηφαλιότητα. «Δεν υποτιμούμε τίποτα, αντιθέτως, αυτό που έκανε η Τουρκία το θεωρούμε κλιμάκωση. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε γι’ αυτό σαν να πρόκειται περί ενός εγκύρου κειμένου. Είμαστε απολύτως υποχρεωμένοι να υπογραμμίζουμε τα ουσιαστικά ζητήματα νομιμοποίησης, που ακυρώνουν την ύπαρξή του» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
Νωρίτερα, η κ. Γεννηματά ζήτησε την σύγκληση Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να αποφασιστεί η στρατηγική αντιμετώπισης των ενεργειών της Τουρκίας που ως κόκκινη γραμμή θα έχουν την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τω συνόρων της χώρας.
«Απευθύνομαι στον κ. Μητσοτάκη. Δεν έχουμε μόνο δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία. Έχουμε προκλήσεις και ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε τετελεσμένα. Μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υποτιμάτε την υπόθεση. Χρειάζεται στρατηγική και σχέδιο. Απαιτείται εθνική γραμμή» είπε η κυρία Γεννηματά για να προσθέσει «είναι σήμερα αναγκαίος ο διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ μας όσο ποτέ γι’ αυτό και επιμένω στην σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Μια κοινή εθνική γραμμή από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και θα στείλουν ισχυρό μήνυμα ενότητας παντού. Είμαστε εδώ ενεργά παρόντες έτοιμοι να συμβάλουμε».
«Αν τολμήσει η Τουρκία να καταπατήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρέπει να λάβει την δέουσα απάντηση» επανέλαβε για να υπογραμμίσει: «Ας συμφωνήσουμε σε αυτό. Απαιτούμε την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε ότι συνεχίζει να νίπτει τας χείρας του ταυτίζοντας τον θύτη με το θύμα. Αυτή η δήθεν ουδετερότητα θα πρέπει να σταματήσει. Απαιτούμε έμπρακτη αλληλεγγύη από την ΕΕ. Να φέρει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο ζητώντας να μην αναγνωρίσει θαλάσσιες ζώνες που έχουν παρανόμως οριοθετηθεί. Να επιβληθούν κυρώσεις και να καλέσει τις αρχές Λιβύης να αποφύγουν συμφωνίες με τρίτες χώρες εκτός ανθρωπιστικές. Να ξεκαθαριστεί ότι αν υπάρξει επιθετική ενέργεια εκ μέρους Τουρκίας θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας».