Αυξήθηκε η χωρητικότητα του Trans-Atolian Natural Gas Pipeline (TANAP) που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ενεργειακή εταιρική σχέση μεταξύ Άγκυρας και Μπακού, τοποθετώντας παράλληλα την Τουρκία σε θέση κόμβου, υψηλού επιπέδου, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Αζερμπαϊτζάν.
Ο Ρεσάντ Μαμάντοφ, πρεσβευτής του Αζερμπαϊτζάν στην Άγκυρα είπε στο πρακτορείο Αναντολού ότι 22,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου αναμένεται να εξαχθούν φέτος μέσω του αγωγού, με 10,2 bcm να προορίζονται για την Τουρκία και 12 bcm για την Ευρώπη.
Τόνισε την επιτυχή σύνδεση της Κασπίας Θάλασσας με την Τουρκία μέσω της ενσωμάτωσης του TANAP, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 12 Ιουνίου 2018, στον αγωγό φυσικού αερίου Μπακού-Τιφλίδα-Ερζερούμ. Ο Μαμάντοφ τόνισε ότι αυτή η ενοποίηση έχει ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και έχει διευκολύνει τις πωλήσεις φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στις διεθνείς αγορές.
Σημειώνοντας ότι το συνολικό επενδυτικό κόστος του αγωγού Baku-Tbilisi-Erzurum, TANAP και Trans Adriatic Pipeline (TAP) που εκτείνεται από το Αζερμπαϊτζάν έως την Ιταλία είναι 40 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Μαμάμτοφ πρόσθεσε ότι ο TANAP είναι ένα από τα πιο στρατηγικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την αύξηση των ποικιλόμορφων πόρων της Ευρώπης και της Τουρκίας στο φυσικό αέριο.
«Χάρη σε αυτό το έργο, η ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, η οποία ξεκίνησε την περίοδο του ιδρυτικού ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν, Χαϊντάρ Αλίγιεφ, έχει περάσει σε μια νέα διάσταση», συνέχισε.
Έχουν μεταφερθεί συνολικά 46 bcm φυσικού αερίου, με 22 bcm να έχουν παραδοθεί στην Τουρκία και 24 bcm στην Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του TANAP.
Σύμφωνα με την Έκθεση Τομέα Αγοράς Φυσικού Αερίου 2022 της Τουρκικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργειακής Αγοράς (EPDK), οι αποστολές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Τουρκία ανήλθαν σε 8,7 bcm το 2022. Η αύξηση της εν λόγω μεταφοράς φυσικού αερίου στα 10,2 bcm φέτος σημαίνει αύξηση κατά περίπου 1,5 bcm σε ετήσια βάση.
Ο Μαμάντοφ υπογράμμισε επίσης τη σημασία του σχεδίου του TANAP να διπλασιάσει τη χωρητικότητα μεταφοράς από τα 16 bcm που είναι σήμερα, καθώς θα συμβάλει σημαντικά στη φιλοδοξία της Τουρκίας να γίνει κορυφαίος «κόμβος φυσικού αερίου». «Η αύξηση της χωρητικότητας στα 32 bcm θα επιτρέψει στο αέριο τόσο του Αζερμπαϊτζάν όσο και των διαφόρων κρατών να αποστέλλεται σε ευρωπαϊκά κράτη μέσω αυτού του αγωγού. Αυτό θα αυξήσει τον ρόλο του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.»
Εν τω μεταξύ, σχετικά με τις επενδύσεις του Αζερμπαϊτζάν στον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας, ο Μαμάντοφ είπε: «Εκτός από αυτά τα μεγάλα έργα, το ποσό διμερούς επένδυσης της κρατικής εταιρείας SOCAR του Αζερμπαϊτζάν στον ενεργειακό τομέα στην Τουρκία είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ένας από τους προμηθευτές φυσικού αερίου και προϊόντων πετρελαίου και έχει εκτεταμένη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες, Turkish Petroleum (TPAO) και BOTAS.» Εφιστώντας την προσοχή στη συνεργασία μεταξύ SOCAR και TPAO στην εξερεύνηση και παραγωγή κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, κατέληξε λέγοντας ότι η TPAO ενδιαφέρεται για το Şafak-Asiman, το Karabakh και ορισμένα άλλα έργα στο Αζερμπαϊτζάν.