Αποφασισμένος να προχωρήσουν κανονικά οι έρευνες στις υδρογονανθράκων στις δύο παραχωρήσεις που έχει κάνει το ελληνικό δημόσιο νότια και δυτικά της Κρήτης εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μπροστά στα νέα δεδομένα που έχει προκαλέσει η πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης για την ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής της Κυριακής” ερευνητικό πλοίο υπό γαλλική σημαία και για λογαριασμό τρίτης χώρας έχει προγραμματίσει έρευνες σε έκταση νοτιοδυτικά της Κρήτης έως ανατολικά της Ρόδου.
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι το ελληνικό πρόγραμμα εξορύξεων και ερευνών θα προχωρήσει κανονικά. «Δεν επηρεαζόμαστε από το τι κάνει η Τουρκία, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, προχωρούμε το πρόγραμμα κανονικά και με μεγάλη φροντίδα για το περιβάλλον» ανέφερε ο υπουργός.
«Η Ελλάδα από το 2014 έχει παραχωρήσει 13 οικόπεδα σε Ιόνιο και Νότια της Κρήτης. …..Στα δύο οικόπεδα, νοτίως της Κρήτης (τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης έχουν παραχωρηθεί σε κοινοπραξία) στην οποία μετέχουν η γαλλική Total και η αμερικανική Exxon Mobil”» δήλωσε, μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης.
Σε ότι αφορά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι οι δυο χώρες ούτε γειτονεύουν, ούτε έχουν αντικριστές ακτές και ότι το σύμφωνό τους δεν έχει καμία αξία. «Η Ελλάδα κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, παίζει σωστά τα χαρτιά της. Η Τουρκία είναι απομονωμένη στο γελοίο θέμα με Λιβύη. Καταδικάστηκε η στάση της από ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Αίγυπτο και ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η Ελλάδα υψώνει τη φωνή της δεν παραιτείται των δικαίων της με σταθερότητα και αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», είπε,
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ερωτώμενος σχετικά με το δημοσίευμα που φέρει πλοίο με γαλλική σημαία να πραγματοποιεί έρευνες τον επόμενο μήνα σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά και δυτικά της Κρήτης, δήλωσε πως «Ένας από τους βασικούς διαχρονικά συμμάχους της Ελλάδας και η μόνη χώρα που μίλησε υπέρ της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ είναι η Γαλλία. Υπάρχει μια ιστορική και στρατηγικά δομημένη συμμαχία», προσθέτοντας ότι η Γαλλία έχει συμφέροντα στη Μεσόγειο με τις γαλλικές εταιρείες που έχουν αναλάβει εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Έλληνας υπουργός υπενθύμισε ότι είχε συναντήσει τη Γαλλίδα ομόλογό του στις αρχές Οκτωβρίου. «Τη ρώτησα πώς θα απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και μου είπε ότι σκόπευε να στείλει πλοία στην περιοχή και την επόμενη μέρα έστειλε φρεγάτα και υποβρύχιο στο οικόπεδο που γαλλικές εταιρείες λειτουργούν στην ΑΟΖ της Κύπρου».
«Η Γαλλία έχει καταλάβει και κάνει τις κινήσεις της» κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.