H “Πράσινη Συμφωνία” της ΕΕ, οι πόροι του Ταμείου για τη Δίκαιη Μετάβαση και ο νέο προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-27 είναι τα βασικά θέματα της ατζέντας της συνόδου κορυφής που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες, με τους ηγέτες ορισμένων χωρών να απειλούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία με τους φιλόδοξους στόχους για το Κλίμα αν δεν εξασφαλιστεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση αλλά και ενίσχυση για την πυρηνική ενέργεια.
Η σύνοδος κορυφής, που είναι η πρώτη με τους νέους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ κ. Σαρλ Μισέλ, συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή (13 Δεκεμβρίου)για δεύτερη ημέρα. Στη σύνοδο δεν μετέχει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, λόγω των χθεσινών εκλογών στη Βρετανία.
Μία από τις προτεραιότητες αυτής της συνόδου κορυφής είναι η συμφωνία για την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050: "Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να πείσουμε όλους τους εταίρους μας ότι αυτή η μετάβαση είναι απαραίτητη, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο.
Σε ό, τι αφορά τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι θα χρηματοδοτήσει «πολιτικές για το μέλλον της Ευρώπης, το Κλίμα, τη Ψηφιακή Μετάβαση - Τεχνητή Νοημοσύνη, την Άμυνα και τη Μετανάστευση». "Θα υπάρξουν διαφωνίες, δεν θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα (σσ χθες) , αλλά θα θέσουμε μια μέθοδο και μια ατζέντα", πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να "αναλάβει χωρίς χρονοτριβή τις δικές του ευθύνες και να θέσει από τώρα τον ίδιο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας που πρέπει να επιτευχθεί έως το 2050".
"Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει βαθιές αλλαγές στις κοινωνίες και τις οικονομίες μας. Γι 'αυτό και τα μέτρα που λαμβάνουμε πρέπει να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα και να συνοδευθούν από εκτεταμένα κοινωνικά μέτρα και μέτρα ένταξης, προκειμένου να διασφαλιστεί μια δίκαιη μετάβαση, η οποία να ευνοεί τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να αντικατοπτρίζει την ανάγκη για υψηλό επίπεδο προστασίας των συνόρων», τόνισε ο κ. Sassoli, προσθέτοντας ότι «Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Πρέπει να αναγνωριστούν και να υποστηριχθούν οι προσπάθειες που καταβάλλουν όσων η οικονομία σήμερα εξαρτάται κυρίως από τον άνθρακα», είπε.
Ήδη τα σενάρια που κυκλοφορούν για τους πόρους του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, που θα χρηματοδοτήσει δράσεις στις περιοχές που θα πληγούν από την κατάργηση του άνθρακα, μιλούν για κεφάλαια της τάξης των 100 δισ. ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό δεν φαίνεται να κρίνεται ικανοποιητικό από όλες τις χώρες με την Τσεχία να εξακολουθεί να πιέζει για να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στα χρηματοδοτούμενα έργα για τη μετάβαση στη μετα- ανθρακική εποχή. “Η Πράγα δεν θα συμφωνήσει με τον στόχο της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 εάν η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια.” δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπαμπι.
Πιέσεις ασκούνται και για την αύξηση των κονδυλίων του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 αλλά αρκετοί ηγέτες διατυπώνουν το ερώτημα από πού θα προκύψουν οι πρόσθετοι πόροι, ιδιαίτερα αν αποχωρήσει η Βρετανία, μία από τις χώρες με τις υψηλότερες συνεισφορές στην ΕΕ, μέχρι σήμερα.