Σε 20 εκατ. ευρώ υπολογίζει η ΕΒΙΚΕΝ το έξτρα κόστος που έχουν υποχρεωθεί να καταβάλουν οι βιομηχανίες για το διοξείδιο του άνθρακα στη ΔΕΗ κατά τη διετία 2018-19, εξ αιτίας της μεθοδολογίας που χρησιμοποιεί η εταιρία ηλεκτρισμού, μία μεθοδολογία για την οποία η ΕΒΙΚΕΝ, ο φορέας που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, φέρεται έτοιμη να προχωρήσει σε νέα καταγγελία προς τη ΡΑΕ, εγκαλώντας τη ΔΕΗ για παραβίαση του Κώδικα Προμήθειας.
Ο τρόπος που υπολογίζει η ΔΕΗ τη χρέωση του CO2 στα τιμολόγια Μέσης και Υψηλής τάσης αποτελεί εδώ και μήνες πεδίο διαμάχης με την ΕΒΙΚΕΝ, η οποία υποστηρίζει ότι δεν τηρούνται οι όροι διαφάνειας, που προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η ΡΑΕ είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσει σε νέα σύσταση προς τη ΔΕΗ, ζητώντας και αναδρομικά στοιχεία για τη χρέωση του CO2 κατά η διετία 2018-2019. Και τούτο, παρά τις διευκρινίσεις που έδωσε η ΔΕΗ με επιστολή της προς τη ΡΑΕ για το θέμα αυτό, στα τέλη Νοεμβρίου 2019.
Το όλο ζήτημα ανακινήθηκε μετά από πληροφορίες που θέλουν τη ΔΕΗ να προχωρά σε τροποποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού της χρέωσης CΟ2 : Στο εξής ο υπολογισμός θα γίνεται κάθε μήνα, ανεξαρτήτως του εύρους μεταβολής της τιμής των δικαιωμάτων CO 2 (καταργείται δηλαδή το όριο του ±10%). Η νέα μεθοδολογία θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου 2019.
Στην επιστολή του προς τη ΡΑΕ, με ημερομηνία 18.11.2019, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, αναφέρει, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ότι τα στοιχεία που σχετίζονται με το κόστος των δικαιωμάτων CO2 δημοσιεύονται στο πλαίσιο της υποβολής προς το ΥΠΕΝ των ετήσιων περιβαλλοντικών εκθέσεων σε εκπλήρωση της υποχρέωσης τήρησης των περιβαλλοντικών όρων των σταθμών παραγωγής της.
Στην ίδια επιστολή ο επικεφαλής της εταιρίας ηλεκτρισμού δηλώνει ότι έχει ήδη δρομολογήσει τη βελτίωση των παρεχομένων πληροφοριών.
Η ΕΒΙΚΕΝ πάντως, σε επιστολή της προς τη ΡΑΕ με ημερομηνία 28.11.2019 επέμεινε στην άποψη ότι τα τιμολόγια Υψηλής και Μέσης Τάσης δεν περιλαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο προσδιορισμού της χρέωσης CO2 ώστε να είναι δυνατή η επαλήθευση. Επισημαίνει ότι ο υπολογισμός της εν λόγω χρέωσης μπορεί να βασίζεται σε μηνιαία στοιχεία, όμως τα στοιχεία εκπομπής ρύπων κάθε μονάδας, που επικαλείται η ΔΕΗ ότι είναι προσβάσιμα, είναι ετήσια στοιχεία και μάλιστα της προηγούμενης χρονιάς, τα οποία δημοσιεύονται στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.
Στο πλαίσιο αυτό ζητεί από τη ΔΕΗ να δημοσιοποιήσει τους υπολογισμούς της για κάθε μήνα του 2018 και του 2019, δηλαδή τις τιμές CO 2 και τις εκπομπές ρύπων ανά μονάδα και ανά μήνα, προκειμένου οι βιομηχανίες να μπορούν να ελέγξουν τον υπολογισμό και να επαληθεύσουν τις μηνιαίες χρεώσεις που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια .
Τέλος, υπογραμμίζει πως τα τιμολόγια της ΔΕΗ αναφέρονται σε «προσωρινά» στοιχεία, υποδηλώνοντας ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει εκκαθάριση με βάση τα «οριστικά» στοιχεία, η οποία όμως δεν γίνεται από τη ΔΕΗ.