Σειρά συναντήσεων και επαφών για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med, αλλά και για το ζήτημα της μελλοντικής ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, θα έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στο Κάιρο, όπου ξεκινούν αύριο, 15 Ιανουαρίου, οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση και οριστικοποίηση του καταστατικού του νέου Οργανισμού Φυσικού Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum).
Οι διαπραγματεύσεις, που ολοκληρώνονται στις 16 Ιανουαρίου, έχουν στόχο την αναβάθμιση του φόρουμ σε διακρατικό οργανισμό περιφερειακής εμβέλειας, τον πρώτο του είδους του σε όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλει και στη διασφάλιση των ελληνικών θέσεων μέσα από τις ψηφοφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού, ο οποίος παραμένει ανοικτός και σε νέα μέλη.
Το κείμενο της συμφωνίας για το καταστατικό του νέου οργανισμού αναμένεται να μονογραφηθεί στις 16 Ιανουαρίου, ακριβώς ένα χρόνο μετά τη πρώτη συνάντηση του East Med Gas Forum, στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη. Η όλη πρωτοβουλία στηρίζεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Κατά την παραμονή του στο Κάιρο ο κ. Χατζηδάκης θα έχει και κατ’ιδίαν συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης της Ιταλίας κ. Stefano Patuanelli.
Ας σημειωθεί ότι η Ιταλία, παρότι χαιρετίζει το πρότζεκτ για τον EastMed, δεν προσυπέγραψε την πρόσφατη διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ- Κύπρου για τον αγωγό, ο οποίος μάλιστα, με βάση το σχέδιο, προβλέπεται να καταλήγει στις ιταλικές ακτές μέσω υποθαλάσσιας διασύνδεσης από τη Θεσπρωτία. Η επιφυλακτική στάση της Ρώμης, πέρα των όποιων πολιτικών και γεωπολιτικών ερμηνειών, αποδίδεται και στην αρνητική θέση της Ιταλίας, η οποία έχει διατυπωθεί και σε άλλα φόρα, για κατασκευή νέων αγωγών φυσικού αερίου, δεδομένου του ευρωπαϊκού στόχου για την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων (συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου) ως το 2050.
Εν τω μεταξύ, στο Κάιρο, στις διαβουλεύσεις που θα γίνουν σήμερα και αύριο, αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι διαδικασίες λειτουργίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου (Gas Industry Advisory Committee). Στην εν λόγω Επιτροπή συμμετέχουν ήδη τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean, ενώ μετά την οριστικοποίηση των κανονισμών λειτουργίας θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή και άλλων ελληνικών εταιρειών από τον τομέα του φυσικού αερίου.
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης ο κ Χατζηδάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο κ.κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, Yuval Steinitz και Tarek el-Molla, κατά τις οποίες αναμένεται να συζητήσει τόσο θέματα του East Med, όσο και αμιγώς διμερή θέματα , όπως η μελλοντική ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Αιγύπτου.
Η προηγούμενη συνάντηση για το East Med Gas Forum είχε πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, στις 5-6 Νοεμβρίου 2019. Τότε είχε γίνει και η επίσημη εναρκτήρια συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής της βιομηχανίας φυσικού αερίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κορυφαίων ενεργειακών ομίλων, όπως η BP, η Shell, η ExxonMobil, η Total και η ισραηλινή Delek. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean. Το παρών είχαν δώσει επίσης στελέχη διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Στόχος της Επιτροπής της Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου είναι να αποτελέσει μια πλατφόρμα συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ κυβερνήσεων και της πετρελαϊκής βιομηχανίας.